1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Valtamerten jätepyörteet yritetään siivota erikoisella hankkeella

Meriin on tarkoitus rakentaa valtava suppilo, johon meren virtaus työntää muovijätteen. Nuoren hollantilaisen kehittämä järjestelmä olisi kustannustehokas tapa poistaa merestä valtava määrä muovia.

Jätettä koralliriutalla Egyptissä. Kuva: Mike Nelson / EPA

Valtamerten keskellä kelluvien muovijätemassojen siivoamista valmistellaan kansainvälisessä hankkeessa. Hollantilainen opiskelija käynnisti kaksi vuotta sitten hankkeen, joka työllistää nyt jo sata ihmistä.

Merissä kelluu valtaisia määriä muovijätettä, joka on peräisin niin rannoilta kuin laivoiltakin. Arviot jätteen määrästä vaihtelevat puolesta miljoonasta tonnista useaan miljoonaan tonniin. Jäte haittaa merkittävästi merten ekosysteemejä.

Jätettä on niin paljon, ettei sitä ole järkevää yrittää kerätä laivoihin.

19-vuotias hollantilainen Boyan Slat on suunnitellut mallin, jolla valtamerten virtaukset otetaan hyötykäyttöön vesien siivoamiseksi. Hänen suunnitelmansa mukaan mereen sijoitetaan V-kirjaimen muotoon kaksi "käsivartta", joiden molempien pituus on 50 kilometriä. Varret kelluvat pinnalla ja niissä on kiinni kolmen metrin syvyyteen ulottuva verhokangas. Varret kiinnitetään merenpohjaan, jotta ne pysyvät paikallaan.

Idea on, että meriveden virtaus työntää jätteen varsien muodostaman suppilon pohjalle. Siellä on aurinkovoimalla toimiva liukuhihna, joka nostaa muovinkappaleet vedestä ja työntää ne murskaimen kautta 3 000 kuutiometriä suureen konttiin, joka aika-ajoin tyhjennetään rahtilaivaan.

Slatin mukaan systeemin avulla meren siivoaminen tapahtuu valtavan paljon nopeammin kuin jos jäte kerättäisiin laivoihin, ja myös erittäin edullisesti. Hän aikoo kerätä hanketta varten kaksi miljoonaa dollaria avustuksina. Ensimmäinen miljoona on jo koossa.

Laaja eri alojen tutkijoista koostuva joukko on selvittänyt suunnitelman toimivuutta.

Hanke on kohdannut kritiikkiä. Pitkien varsien pelätään jo itsessään haittaavan merieläimiä ja varsinkin laivojen liikennöintiä. Eräät tutkijat ovat myös sanoneet, että järjestelmä tulisi sijoittaa jokisuistoihin tai rannikoiden lähelle, mistä jätettä pääsee meriin eniten.

Slatin aikomuksena on, että ensimmäinen järjestelmä rakennetaan pohjoiselle Tyynellemerelle, missä se poistaisi puolet meressä kelluvasta muovijätteestä kymmenen vuoden aikana.

Slat sai kimmokkeen merien puhdistamiseen, kun hän oli sukeltelemassa Kreikan saaristossa.

- Näin enemmän muovijätettä kuin kaloja, hän totesi.