1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin kaupunki syynää tarkasti konserttien desibelit

Pääkaupungin koserteissa on noudatettu hyvin rajoituksia.

kulttuuri
Ilosaarirockin yleisöä.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on määritellyt täsmälliset melurajat ja päättymisajat heinäkuun kesäiltojen tapahtumille.

Esimerkiksi Olympiastadionilla maanantaina järjestettävän Helsinki POP Show:n aikana melutaso saa olla lähimpien asuinrakennusten luona korkeintaan 80 desibeliä. Samaan aikaan Kaisaniemen puistossa on Helsinki Classic Festival, jossa melun on pysyttävä asuinrakennusten luona 75 desibelissä.

Messukeskuksen sisällä ja pysäköintialueella 18.–20.7 järjestettävän Summer Sound Festivalin rajoitukset on määritelty niin, että iltakymmenen jälkeen äänenvoimakkuus asuinrakennusten luona saa olla enintään 55 desibeliä.

Kun Suvilahden tapahtumakentällä pidetään 26.7. Magic Circle Festival, äänenvoimakkuus asuntojen lähellä saa olla vain 70 desibeliä.

Kasautuva rasitus huomioidaan

Ympäristökeskuksen määräämät päättymisajat riippuvat monista tekijöistä.

– Kaisaniemen puisto on suosituin konserttipaikka. Siksi konsertit päättyvät siellä pääsääntöisesti kello 22. Siellä se ympäristön asukkaille aiheutuva rasitus kaikista kesän konserteista on niin suuri, että pidempiä konserttiaikoja ei ole myönnetty, selittää johtava ympäristöasiantuntija Eeva Pitkänen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Kaupunki seuraa tarkasti rajoitusten noudattamista.

– Meluilmoituspäätöksessä on määritelty, missä mittauksia tulee tehdä. Yleensä se on siinä miksauspöydän lähistöllä ja lähimmissä häiriintyvissä kohteissa, eli käytännössä asutuksen lähellä. Mittauksia tehdään konsertin aikana. Sitten niistä tehdään mittauspöytäkirja ja se toimitetaan jälkikäteen ympäristökeskukseen, jotta voidaan todentaa, noudatettiinko rajoituksia, Pitkänen sanoo.

Hänen mukaansa rajoitukset ovat vastaavalla tasolla muualla Suomessa ja Euroopan isoissa kaupungeissa.

Jos järjestäjät eivät noudata rajoituksia, viranomaiset joutuvat harkitsemaan esitutkintapyynnön tekemistä. Pitkänen ei kuitenkaan osaa sanoa, millaisia sanktioita rajoitusten rikkomisesta voi saada, sillä rikkeistä ei ole kokemuksia.

– Täytyy kyllä sanoa, että hirveän hyvin rajoituksissa on pysytty.

Lue seuraavaksi