Luonnonmarjoja ostetaan vähemmän kuin viime vuonna

Marjanvälittäjillä on vielä varastoissa luonnonmarjaa viime vuoden poikkeuksellisen hyvän sadon vuoksi. Niinpä marjaa ostetaan tänä vuonna vähemmän, ja myös ulkomaalaisia marjanpoimijoita tulee Suomeen edellisvuotta vähemmän.

Kotimaa
Thaimaalaiset marjanpoimijat kantavat marjasankoja metsässä.
Antti Kolppo / Yle

Marjanvälittäjät ostavat luonnonmarjoja tänä vuonna viime vuotista vähemmän. Syynä on viime vuoden poikkeuksellisen hyvät mustikka- ja puolukkasadot Ruotsissa ja Suomessa. Marjaa on vielä varastoissa.

Myös ulkomaalaisia marjanpoimijoita palkataan tänä vuonna selvästi viime vuotta vähemmän. Mustasaarelainen Marja Bothnia Berries -yritys on tuonut Suomeen tänä vuonna noin 700 thaimaalaista ja 200 ukrainalaista marjanpoimijaa, mikä on viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna.

– Viime vuosi oli niin runsas puolukassa ja mustikassa, että moni firma vähensi poimijoita ja niin mekin päätimme tehdä, kertoo Marja Bothnia Berriesin vientijohtaja Kåre Björkstrand.

Tämän vuoden satoa ja marjan hintaa on Björkstrandin mukaan vaikea vielä arvioida. Viime vuonnakin esimerkiksi Ruotsissa povattiin keskivertoa huonompaa satoa, ja kuitenkin päästiin lähes ennätykseen.

– Nyt näyttää ihan kiinnostavalta. Säät suosivat tällä hetkellä, vähän kun vielä tulisi vettä ja lämmin sää pysyisi. Mutta liuontoäidin kanssa kun ollaan tekemisissä niin koskaan ei tiedä miten käy.

Mustikkasato kypsyy poimittavaksi heinäkuun lopulla ja puolukkasato arviolta noin kuukautta myöhemmin.