Rypsin ja rapsin viljelyala kutistunut ennätysalas

EU kielsi vuoden alusta rypsin ja rapsin viljelyssä käytetyn tuholaistorjunta-aineen, mikä on vähentänyt intoa viljellä öljykasveja. Kiellon jälkeen tuholaistorjunta rypsi- ja rapsipelloilla on työläämpää.

Kotimaa
Rypsipelto.
Heli Mäki-Kauppila / Yle

Rypsin ja rapsin viljelyala on pienentynyt ennätysalas. Rypsin ja rapsin yhteisala, 44 000 hehtaaria, ei ole ollut yhtä pieni yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Rypsin viljelyala pieneni ennakkotietojen mukaan 8 000 hehtaarilla ja rapsin 1 600 hehtaarilla verrattuna viime vuoteen. Laskua vuodesta 2013 on 18 prosenttia. Tänä vuonna rypsillä on 28 700 hehtaaria ja rapsilla 14 600 hehtaaria.

Rypsin ja rapsin huippuvuosi oli vuonna 2010. Silloin kasvien viljelyala oli yhteensä 158 000 hehtaaria.

Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä rypsialan lasku on ollut kolmanneksen luokkaa. Pohjanmaalla sen sijaan rypsin viljely on pitänyt pintansa. Kaakkois-Suomessa rypsin viljelyala on pienentynyt vajaalla neljänneksellä 2700 hehtaarista 2100 hehtaariin. Rapsin viljelyala on sen sijaan Kaakkois-Suomessa säilynyt ennallaan.

Pro Agria Etelä-Suomen kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinolan mukaan viljelijät siirtyvät viljelemään rapsia, koska se on satoisampi. Rapsista on myös kokeiltu syyslajikkeita. Syysrapsi sietää tavallista rapsia paremmin keväällä hyökkääviä tuholaisia.

Taustalla EU:n päätös kieltää mehiläisiä uhkaava tuholaisaine

EU kielsi vuoden alusta rypsin ja rapsin viljelyssä käytetyn tuholaistorjunta-aineen, mikä on vähentänyt intoa viljellä Suomessa näitä öljykasveja. Neonikotinoidin kiellon jälkeen tuholaistorjunta rypsi- ja rapsipelloilla on työläämpää, ja se vaatii tarkempaa tuholaistilanteen seuraamista. Neonikotinoidi kiellettiin EU-alueella, sillä sen todettiin olevan haitallista mehiläisille.

Kielletyllä torjunta-aineella käsiteltiin kasvien siemenet, mikä riitti normaalina tuholaisvuotena torjuntaan. Nyt viljelijät joutuvat ruiskuttamaan torjunta-aineet taimettumisvaiheessa pelloille. Jos tuholaisia on vähän, viljelijä voi selvitä peltojen kertakäsittelyllä. Pahana tuholaisvuotena voi pellot joutua ajamaan läpi jopa kolmesti.

Pro Agria Etelä-Suomen kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola kertoo, että ainakin neuvontapuolella toivotaan, että öljykasvien viljelyala nousisi tulevaisuudessa 50–60 hehtaarin kieppeille. Heinolan mukaan rypsi ja rapsi ovat hyviä välikasveja viljoille.

Viljelyalatiedot perustuvat maatilojen ilmoittamiin vuoden 2014 pellonkäytön ennakkotietoihin.