Venäjä laukaisi uuden sukupolven avaruusraketin – ensimmäinen sitten neuvostoaikojen

Angara-raketin avulla Venäjä yrittää elvyttää avaruusteollisuuttaan. Uusi raketti on suunniteltu aiempaa ympäristöystävälliseksi.

Ulkomaat
Angara-kantoraketti.
Angara-kantoraketti. Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev vierailemassa Plesetskin avaruuskeskuksessa helmikuussa 2014.Aleksander Astavjev / EPA / RIA Novosti

Venäjällä on ammuttu matkaan ensimmäinen Angara-avaruusraketin koelento. Edellinen koelentoyritys kesäkuun lopssa jouduttiin perumaan viime hetkellä.

Raketti lähti matkaan asevoimien omistamalta Plesetskin avaruuskeskuksesta maan pohjoisosasta. Raketin on määrä lentää Jäämeren rantaa seuraten noin puolen tunnin ajan.

Angara on ensimmäinen Venäjällä kehitelty avaruusraketti sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Raketin kehitystyö alkoi vuonna 1994.

Angaran on määrä olla Venäjän avaruusmatkailun uusi työhevonen, eli se esimerkiksi kuljettaisi jopa 50 000 kilon rahteja avaruusasemille. Angara korvaisi vanhan Proton-raketin, jolle on sattunut kiusallisen paljon onnettomuuksia. Angara olisi myös kilpailija Arianespacelle ja yhdysvaltalaiselle SpaceX:lle.

Presidentti Vladimir Putinille Angara-hanke on tärkeä, kun hän yrittää elvyttää Venäjän avaruusteollisuutta ja -tutkimusta.

Angaran kautta Venäjä pyrkii luomaan aivan omaa avaruusteknologiaa ja pääsemään eroon ulkomaalaisista kumppaneista. Radiokanava Russia Todayn (siirryt toiseen palveluun) mukaan Angara on suunniteltu myös aiempaa ympäristöystävälliseksi avaruusajoneuvoksi.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass