1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Lohestus voi ryöstäytyä Utsjoen vesistössä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija pelkää, että lohenkalastus ryöstäytyy käsistä Utsjoen vesistössä. Syynä on se, että Utsjoen kirkonkylän osakaskunta antoi keväällä kalastusoikeuden myös ulkopaikkakuntalaisille, joilla on kiinteistöomistuksen kautta kalastusoikeus. Aiemmin heidän on pitänyt ostaa turistilupa.

Kuva: Yle

Oikeus 60 euron kausilupaan koskee Utsjoen pääuomaa sekä sivujokia. RKTL:n tutkijan Eero Niemelän mukaan vaarassa ovat vesistön lohikanta sekä paikallisten perinteinen lohenpyynti.

Huolestuttavaa Niemelän mukaan on se, että luvan saavat kaikki riippumatta kalastusoikeuden suuruudesta ja luvassa ei rajoiteta lohimääriä millään tavalla.

- Tämä on ristiriidassa Tenojoen kalastussopimuksen kanssa, jossa määrätään, että lohikannat tulee säilyttää ja niitä tulee lisätä tarkoituksenmukaisin toimenpitein, Niemelä sanoo.

Tilanne on hänen mielestään kiusallinen käynnissä olevien Tenonjoen kalastussopimusneuvotteluiden kannalta. Norja vaatii kalastuksen voimakasta säätelyä.

Taustalla laki

Osakaskunnan on pakottanut muutokseen Suomen kalastuslaki, jonka mukaan kaikilla asumispaikasta riippumatta tulee olla oikeus kalastamiseen.

Utsjoen kirkonkylän hoitokunnan jäsenen Veikko Porsangerin mukaan Niemelän pelko on aiheeton. Porsangerin mukaan tähän mennessä hoitokunnan alueelle on myyty tänä kesänä vain kymmenisen lupaa.