Oulun yliopiston hakijamäärä kasvoi – vanhat suosikkialat pitävät pintansa

Eri koulutusohjelmiin pyrki keväällä yli 10 500 hakijaa, mikä on liki 600 edellisvuotta enemmän. Eniten hakijoita oli luokanopettajan koulutusohjelmaan, jonne pyrki yli 1600 hakijaa.

koulutusohjelmat
Humanistinen tiedekunta Oulun yliopistossa.
Yle / Ari-Pekka Sirviö

Vanhat suosikkialat eli opettajankoulutus ja lääketieteellinen kiinnostivat jälleen hakijoita eniten.

Oulun yliopiston hakijamäärä kasvoi edellisvuodesta liki kuusi prosenttia. Yli kymmenestätuhannesta sisään pyrkineestä opiskelupaikan sai lähes joka viides. Eniten haettiin luokanopettajankoulutukseen, jonka sataa aloituspaikkaa tavoitteli yli 1600 hakijaa.

Oulun yliopiston aloituspaikkoja on viime vuosina hitaasti vähennetty. Viiden vuoden aikana paikkoja on vähennetty runsaasta kahdesta tuhannesta hieman yli 1800:aan. Tänä keväänä opiskelupaikkoja lisättiin kuitenkin viime tingassa joillakin kymmenillä, opiskelijarekrytoinneista vastaava palvelupäällikkö Kimmo Kuortti kertoo.

- Aivan hirvittävän myöhään keväällä opetus- ja kulttuuriministeriö lisäsi aloituspaikkoja muun muassa kaivosteollisuuden puolelle, eli pientä aloituspaikkojen määrän nousua oli joillakin aloilla.

Oulun seudun työpaikkatarjonta vaikuttaa

Oulun yliopiston hallinnossa arvioidaan hakijamäärien trendejä siten, että Oulun seudun elinkeinoelämän viimeaikainen kehitys näkyy lääketieteen ja ict-alan kiinnostavuudessa.

Lääketieteen koulutusohjelman yli tuhat hakemusta yhdessä ICT-alan liki 900:n kanssa viestii, että opiskelijoita kiinnostavat Nokian irtisanomisten jälkeen Oulun seudulle perustetut pienemmät yritykset ja toisaalta hyvinvointitekniikan hyvin vetävät vientiyritykset.

- Lääketieteen ja hoitotieteen hakijamäärissä on ehkä näkyvissä myös hyvinvointitekniikan ja hyvinvointialan yleinen hyvä kehitys, Kimmo Kuortti pohtii.

ICT-alalla Nokian kaltaisila isoilla toimijoilla on ollut viime vuosina vaikeaa, mutta samalla Oulun seudulle on syntynyt jopa satoja uusia, pieniä yrityksiä.

- Jälleen kerran: koulutus vetää usein silloin, kun taloudelliset ajat ovat huonot, Kimmo Kuortti toteaa.

Oulun yliopistosta opiskelupaikan saaneen on vahvistettava ottavansa paikan vastaan 15. heinäkuuta mennessä.