Kylmä alkukesä rokotti lintupoikueita rankalla kädellä

Hyönteissyöjillä ei ollut ravintoa ja juhannuksen seudulla kuoriutuneet poikaset eivät kestäneet kylmää. Hyönteissyöjien lisäksi metsäkana- ja sorsalintujen poikueet ovat pieniä.

tekniikka
sinitiaisen poikanen on lentokyvyttömänä maassa
Sinitiaisen poikanen lähtee yleensä pöntöstä vasta lentokykyisenä. Tämä innokas poikanen oli pudonnut pöntöstä ja huonostihan siinä kävi.Maarit Piri-Lahti / Yle

Kesäkuun kylmyys oli kohtalokasta linnuille. Pakkasyöt ja ravinnon puute tappoivat erityisesti hyönteissyöjiä, kuten tiaisia ja kirjosieppoja. Lintuharrastaja Marko Pohjoismäki Kokkolasta arvioi, että alueella hyönteissyöjien poikasista 15-20 prosenttia on menehtynyt. Vaikeinta oli juhannuksen aikaan kuoriutuneilla poikasilla.

– Kyllä se oli se hankalin vaihe, koska silloin oli kylmintä eikä ravintoa ollut saatavilla laisinkaan. Pienet paljaat poikaset menehtyvät muutamassa tunnissa tai päivässä, että eipä siinä ole paljon mahdollisuuksia, jos ruokaa ei ole.

Lämpötilojen sahaaminen ylös ja alas verotti poikastuotantoa. Lämmintä kevättä seurasi kylmä jakso, jonka jälkeen lämpeni jälleen. Erittäin kylmä jakso seurasi taas kesäkuun puolivälissä, juuri kun useat poikaset olivat kuoriutuneet. Paljon on tullut viestejä, että poikaset ovat kuolleet pönttöihin.

Kylmyys on rokottanut myös vesi- ja metsäkanalintujen poikueita. Tänä kesänä on erityisen vähän sorsalintujen poikasia. Moni pari yrittää uudelleen.

– Hyönteissyöjillä tilanne on se, että ne tekee toisen poikueen. Ja nyt varsinkin, kun sattui tällainen lämmin kausi tähän, niin suurin osa tekee toisen poikueen, mutta sehän ei ole koskaan se sama kuin ensimmäinen eli se on aina pienempi.