1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöministeriö: Harjavallan nikkelipäästö tutkittava perin juurin

Onnettomuuden vaikutuksia joudutaan selvittämään pitkään.

luonto
Norilsk Nickel Harjavallan tehtailta pääsi Kokemäenjokeen viikonvaihteessa jäähdytysveden mukana nikkeliä 66 tonnia. Jokiveden laatua seurataan nyt päivittäin.
Kati Rantala / Yle

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannelle Pokka sanoo, että nyt on varsin tarpeellista selvittää miten tällainen onnettomuus pääsi yleensä tapahtumaan. Hänen mukaansa päästöstä aiheutuvia kaikkia seuraamuksia joudutaan selvittämään varmaan pitkään.

Talvivaaran onnettomuutta tarkkaan seurannut Pokka sanoo, että nyt olosuhteet ovat selvästi erilaiset kuin Kainuun pienissä vesistöissä:

– Tässä on nopeasti virtaava joki, joka kuljettaa nikkeliä vauhdikkaaasti eteenpäin. Se on tietysti hyvä puoli näin isossa onnettomuudessa, että se nikkeli sieltä ilmeisesti liukenee joesta melko nopeasti ja sitten kerääntyy sinne Porin edustalle mereen, aprikoi kansliapäällikkö Hannele Pokka:

– Syy Harjavallan suureen nikkelipäästöön pitää tutkia perin juurin. Pokan mukaan asiasta on oltu yhteydessä poliisiin

Tarkennettu klo 12.12: Ympäristöministeriön kansliapäälliköltä saaman tiedon mukaan, asiasta on oltu yhteydessä poliisiin. Tutkintapyyntoä ei ole vielä tehty.

Lue seuraavaksi