Pääpuolueet estävät eurokriittisten pääsyn EU-parlamentin johtopaikoille

Euroopan parlamentin kolme suurta ryhmää ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille. Kokoomusmepin mukaan henkinen keskisormi pystyssä ei pysty yhteistyöhön EU:ssa.

politiikka
Nigel Farage.
EFDD puheenjohtaja Nigel Farage.Julien Warnand / EPA

Euroopan vapaus ja suora demokratia (EFDD) on EU-kriittinen ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Britannian eroa EU:sta ajava UKIP-puolue ja Italian viiden tähden liike. Viime kaudella myös perussuomalaiset kuuluivat ryhmään, mutta ovat nyt vaihtaneet EU:n silmissä salonkikelpoisempaan ryhmään.

Valiokuntapaikkojen jaossa yleensä noudatetun suhteellisuusperiaatteen mukaan eurokriittisten EFDD:lle kuuluisi ainakin yksi valiokunnan puheenjohtajuus.

Viiden tähden liikkeen italialaismeppi Eleonora Evi pyrki vetoomusvaliokunnan johtoon. Äänestyksessä suuret puolueet syrjäyttivät hänet ja paikalle nousi liberaalipuolue Alden ruotsalainen Cecilia Wikström. Lisäksi budjettivaliokunnassa torjuttiin EU-kriittisiä varapuheenjohtajia.

Euroopan parlamentin kolme suurta ryhmää – Euroopan kansanpuolue, Sosiaalidemokraatit ja liberaalipuolue Alde – ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille.

Sivuun jäänyt Eleonoora Evi on pettynyt.

– Demokratiaa ei kunnioitettu. Päätöksessä ei noudatettu D'Hondtin menetelmää kuten yleensä. Se on taannut edustuksen pienemmille ryhmille.

Evin mielestä hänen puolueestaan maalataan liian synkkä kuva.

– Mielestäni euroskeptisyys ei tarkoita, että haluaisimme tuhota Eurooppaa, niin kuin usein esitetään. Me haluamme muuttaa Eurooppaa, esimerkiksi sopimuksia ja monien eurooppalaisten elinoloja.

Hautalan mielestä häpeällinen näytelmä

Vihreät eivät kolmen suuren koplaan kuulu. Vihreiden meppi Heidi Hautala on tyrmistynyt päätöksestä.

– Tämä oli aika häpeällinen näytelmä. Nämä kolme suurta eivät kyenneet osoittamaan mitään kriteerejä sille, millä perusteella EU-kriittinen EFDD-ryhmä suljettiin ulos.

Hautalan mukaan EU-kriittisyys ei voi olla syy eristää joitakin pois tehtävistä.

– Jos käyttäytyy vähän kuin huonon kotikasvatuksen saanut täysistunnossa ja kääntää selkänsä sinfoniaorkesterille, joka soittaa Eurooppa-hymniä, ei se ole mikään syy estää tätä ryhmää näyttämästä parlamentissa, mihin se pystyy.

Hautalan mukaan ei riitä, että sanotaan joidenkin olevan ekstrimistejä tai vaikka fasisteja.

– Esimerkiksi nämä ehdokkaat, joita EFDD-ryhmällä oli näille paikoille, ovat äärimmäisen fiksuja poliitikkoja.

Henkinen keskisormi ei auta

Euroopan kansanpuolue on parlamentin suurin ryhmä, johon kuuluu kokoomus. Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen puolustaa päätöstä.

– Nämä kolme ryhmää tekevät yhteistyötä, jonka yhteishenkenä on rakentava suhtautuminen Eurooppaan. Tähän yhteistyöhön euroskeptikot eivät ole suostuneet. Osana tätä yhteistyötä on lähdetty siitä, ettei myöskään tueta erilaisille paikoille näitä euroskeptisiä ryhmiä.

Pietikäisen mukaan päätös on enemmistön tekemä ja sikäli demokraattinen.

– Demokratia ei ehkä kaikkien näkökulmasta koskaan ole oikeassa ja eikä tule täydellisiä ratkaisuja.

Pietikäisen mukaan eurokriittiset voivat käytännön työssä osoittaa, pystyvätkö he yhteistyöhön.

– Jos kysymys on vain henkisestä keskisormen pystyyn nostamisesta, sen sanomisesta, että Euroopan asioita hoidetaan väärin ja EU on väärä rakenne, silloin on vaikea tehdä yhteistyötä. Silloin on vaikea toimia niin vastuullisessa tehtävässä kuin valiokunnan puheenjohtajana.

Vihreiden Heidi Hautalan mukaan eurokriittiset saivat ainakin vettä myllyyn päätöksestä.

– Tästä tulee lisää marttyyrejä ja lisää kritiikkiä EU-parlamenttia kohtaan.