1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Desmond Tutu: Israelin ja palestiinalaisten johtajat käyttäytyvät kuin lapset

Tutu on jo pitkään ollut suorasanainen Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin suhteen.

Desmond Tutu. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Nobelin rauhanpalkinnon saaneen eteläafrikkalaisen anglikaanisen kirkon arkkipiispan Desmond Tutun mielestä Israelin ja palestiinalaisten johtajat käyttäytyvät kuin lapset, kun he syyttelevät toisiaan pitkäaikaisen konfliktin tuoreimmista väkivaltaisuuksista.

– Jälleen kerran Israelin ja Palestiinan kansat ovat sotkeutuneet kuolettavaan kilpailuun, jossa potut maksetaan pottuina väkivaltaisesti, ja jossa ei voi koskaan olla voittajia vaan vain häviäjiä, Tutu arvosteli kriisin osapuolia.

– Poliittiset ja uskonnolliset johtajat kompastuvat toisiinsa kuin lapset leikkikentän riidan jälkeen. He eivät tee sovintoa, vaan julistavat: se ei ollut meidän syymme, nuo aloittivat sen, Tutu sivalsi.

Keskiviikkona Israelin ilmavoimien hävittäjät pommittivat Gazaa. Kymmenet ihmiset kuolivat iskuissa. Hamas puolestaan ampui raketteja syvälle Israelin maaperälle.

– Maailma odottaa israelilaisten ja palestiinalaisten ylittävän itsensä ja toimivan nyt, ennen kuin useampi lapsi vahingoittuu, Tutu sanoi.

82-vuotiasta Tutua pidetään edelleen Etelä-Afrikan moraalisena suunnannäyttäjänä. Hän on ollut mukana tuomassa rauhaa maailman eri kolkkiin.

Tutu on jo pitkään ollut suorasanainen Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin suhteen. Hän on joutunut uskonnollisen oikeiston arvostelun kohteeksi mielipiteidensä takia.