Velkaneuvojat huolissaan – lakimuutos voi tuoda asiakasruuhkan

Velkajärjestelylain muutos sallii Suomen 163 000 yksinyrittäjän pääsyn velkaneuvonnan piiriin. Mahdollisesti tuhansia uusia asiakkaita varten ollaan kuitenkin palkkaamassa vain viisi uutta velkaneuvojaa.

Kotimaa
Seteleitä.
Tommi Parkkinen / Yle

Jo valmiiksi työtaakkansa alla uupuvat velkaneuvojat ovat huolissaan lakimuutoksesta, joka mahdollisesti lisää velkaneuvojien työtä entisestään.

Tulevan vuoden alussa voimaan astuva velkajärjestelylain muutos sallii pienyrittäjien pääsyn velkajärjestelyyn. Tämä voi tarkoittaa velkaneuvojien työn huomattavaa kasvua. Suomessa on 163 000 yksinyrittäjää.

– Voi olla että pahimmillaan neuvontaan tulee 10-20 tuhatta puhelua, jossa yrittäjät toivovat itselleen tästä lakimuutoksesta helpotusta. Toivottavasti olen väärässä, sanoo Espoon johtava velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen.

Lisää asiakkaita ei velkaneuvonnassa kaivattaisi. Esimerkiksi Espoon velkaneuvonta on niin ruuhkautunut, ettei uusia aikoja edes anneta ennen elokuuta.

Eduskunnan on määrä hyväksyä hallituksen esitys (siirryt toiseen palveluun) lainmuutoksesta syksyllä.

Vain viisi uutta neuvojaa

Lisääntyvää asiakaskuntaa varten riittäisi esityksen mukaan kuitenkin vain viiden uuden velkaneuvojan palkkaaminen. Pentikäinen pitää määrää pienenä.

– Kuulostaa huolestuttavan pieneltä. Potentiaalisten hakijoiden määrä on niin suuri.

Lisäresurssin tarve on laskettu katsomalla esimerkkiä Ruotsista, jossa elinkeinonharjoittajien pääsyä velkajärjestelyyn parannettiin vuonna 2011. Velkajärjestelyhakemusten odotettiin kasvavan jopa kymmenillä tuhansilla. Kuitenkin vuonna 2012 velkajärjestelyhakemuksia jätettiin vain 112.

Velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen huomauttaa, että vain hakemusten määrää katsomalla ei voi arvioida neuvojien lisääntynyttä kiirettä.

– Hallituksen esityksessä ei ole tuotu lainkaan esille sitä, kuinka paljon yritysasiakkaat ovat olleet lopulta yhteydessä velkaneuvontaan. Uskon, että tuo viisi velkaneuvojaa riittää siihen, että muutama sata velkajärjestelyhakemusta saadaan lähetettyä tuomioistuimiin. Mutta sitä ennen asiakkaat pitää jollain tavalla karsia, kenties kymmenien tuhansien asiakkaiden joukosta.