1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Asiantuntija: Maavoimien käyttö Gazassa vaatisi uudenlaista ärsykettä

Gazan valtaaminen edellyttäisi Israelilta huomattavasti suurempia sotilaallisia panostuksia kuin pelkkien ilmaiskujen tekeminen, kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Olli Teirilä.
Israelin ja palestiinalaisten välit ovat ajautuneet sodan partaalle viime päivien aikana. Useita satoja raketteja on jo ammuttu Gazaan ja israelilaiskaupunkeihin. Kapteeni Olli Teirilä selvittää kriisin sotilaallisia taustoja

Israelin maavoimien käyttö Gazan alueella Israelin ja palestiinalaisten välillä kärjistyneissä väkivaltaisuuksissa vaatisi jotakin lisä-ärsykettä, kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi.

– Israel on pitänyt tuota vaihtoehtoa hyvin vahvasti esillä. Mutta kyllä se tällä hetkellä vaatii mielestäni jonkin uuden ärsykkeen tai uuden tilanteen, jotta maavoimien hyökkäys alueelle toteutuisi, Teirilä sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Teirilä muistuttaa, että maavoimien käyttö olisi huomattava askel. Toistaiseksi Israel on tyytynyt tekemään ilmaiskuja palestiinalaisalueille, Gazaa hallitsevan Hamasin ampuessa Israeliiin rakettejaan.

– Vaikka kyseessä ei ole alueellisesti niin laaja alue, niin kyllä tuo vaatii ihan erilaisia toimenpiteitä kuin ilmaiskujen toteuttaminen.

Israel on kertonut tavoitteekseen Hamasin sotilaallisen toiminnan lopettamisen. Maa on esimerkiksi kutsunut aseisiin 40 000 reserviläistä. Professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopistosta arvioi, että kyseessä on vakavin räjähtämispirste Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa sitten vuoden 2012.