Kuvataiteen päivänä maalataan vesiväreillä

Heinäkuun 10:s on taiteilija Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä. Suomen Akvarellitaiteen yhdistys on nimennyt sen Kuvataiteen päiväksi.

Taina Rasi ja Elina Tammiranta-Summa.
Vesivärit ja paperi ovat kaikille koulusta tuttuja, mutta se on myös haasteellinen yhdistelmä. Kuvataiteilija Elina Tammiranta-Summa näyttää, miten kesäinen akvarelli syntyy.

Kymmenentenä heinäkuuta vietetään Suomen Kuvataiteen päivää. Akvarellitaiteen yhdistys on tehnyt sisäministeriölle aloitteen, jotta siitä tehtäisiin virallinen liputuspäivä. Tavoitteena on korostaa kuvataiteen merkitystä ja vahvistaa sen arvostusta maan kulttuurielämässä.

Päivä pitää sisällään maalaustapahtumia Helsingissä, Tampereella, Raumalla ja Paraisilla.

Esimerkiksi Helsingissä kutsutaan kaikki halukkaat maalaamaan vesiväreillä kaupunkinäkymiä. Iltapäivällä avataan näyttely, johon kuka tahansa voi tuoda akvarellinsa esille. Näyttely on auki vielä  huomenna perjantaina Ekbergin kahvilan yläkerrassa Bulevardilla.

Kaikki ovat maalanneet akvarelleja

Vesiväreillä maalaaminen on jokaiselle suomalaiselle koulusta tuttu asia. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleet kuvataiteilijat Elina Tammiranta-Summa ja Akvarellitaiteen yhdistyksen puheenjohtaja Taina Rasi sanoivat, että vesivärimaalauksen alkuun pääsee 30 eurolla.

– Tärkeintä on hyvä paperi, ettei tule pettymyksiä. Lisäksi tarvitaan siveltimiä sekä paletti perusvärejä. Kun ottaa kylmiä ja lämpimiä sävyjä, niin saa aikaan erilaisia sekoituksia, Elina Tammiranta-Summa neuvoi.

Tammiranta-Summa kertoi aloittaneensa maalaamisen yli 30 vuotta sitten isosiskon esimerkin innostamana. Taina Rasi puolestaan aloitti vuonna 2000.

– Täysin sattumalta. Viron matkalla virolainen taiteilijaystävä kannusti maalaamiseen ja siitä se alkoi, Rasi kertoi.

Akvarelli aamujumpaksi

Elina Tammiranta-Summa maalasi Aamu-tv:n lähetyksen aikana akvarellin Yleisradion pihalta otetun valokuvan perusteella. Yleensä hän tekee samaa työtä jopa kuukauden.

– Tämä on minulle täysin epätyypillinen tapa työskennellä, näin nopeasti. Mutta kivaa oli, terveellistä aamujumppaa.

Työ syntyi melko kuivalle pohjalle, ohuin kuullottavin kerroksin. Tammiranta-Summa käytti myös akvarellikyniä ääriviivoihin saadakseen aikaan kontrastisuutta.