Hyppää sisältöön

Telkät jättivät pesänsä kesken munimisen

"Ne ovat tulleet katumapäälle ja jättäneet paukut tulevaan vuoteen", tiivistää yli 30 vuotta telkkien elämää seurannut lintuharrastaja. Vesilintujen käyttäytyminen on ollut kuluvana kesänä hyvin epätavallista.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Kylmä alkukesä ehti verottaa pahan kerran telkän pesintää. Vesiilintujen pesintää vuosikymmenien ajan tarkasti seurannut maaninkalainen Pentti Runko arvioi, että telkänpoikasia kuoriutui tänä kesänä noin kolmannes tavallista vähemmän.

Hän epäilee, että epäonnistuneen pesinnän taustalla saattaa olla lämmin kevät: koskaan aiemmin 31-vuotisen seurannan aikana telkät eivät ole munineet näin aikaisin. Ajankohta saattoi olla jopa liiankin varhainen. Rungon mielestä naaraiden olisi kannattanut vielä kerätä ravintoa: nyt punnitut naaraat olivat selvästi keskimääräistä hoikemmassa kunnossa.

– Ne ovat munineet puolet painostaan parissa viikossa ja ovat ehkä tulleet sitten katumapäälle: ei oikein jaksa ja jättäneet paukut tulevaan vuoteen, lintumies veikkaa.

Heikentyneet lintuemot joutuivat käyttämään muninta-aikaan liian paljon aikaa ruokailuun. Lämpimillä säillä se ei olisi ollut ongelma, mutta nyt munat pääsivät jäähtymään. Erityisen tuhoisaksi telkille on todennäköisesti koitunut kahden päivän raju viistosade, joka kasteli ja kylmetti munat.

– Kylmällä munat jäähtyvät ja sikiöt kuolevat: pesintä jää kesken, kertoo Runko.

Uutta putkeen

Vesilinnut eivät yleensä pesi kahta kertaa. Rungon mukaan tänä vuonna siihen olisi varmasti ollut aikaa, mutta todennäköisesti naaraat olivat liian heikkoja toiseen pesintään. Ensi kesän pesintää tämän vuoden vaikeudet tuskin haittaavat.

– Linnut ovat jo nyt paljon paremmassa kunnossa kuin pesinnän jälkeen. Jos säät ovat ensi vuonna kohtuulliset, pesintä voi onnistua hyvinkin. Luulen, että linnut ovat sitä hakeneetkin – ne voivat pesiä 10–15 kertaa elämänsä aikana.

Ne ovat munineet puolet painostaan parissa viikossa ja ovat ehkä tulleet sitten katumapäälle.

Pentti Runko

Runko toimittaa aineistonsa Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistoon, joka antaa rengastusluvat ja kerää rengastuksen avulla koottua tietoa lintujen muutosta ja muusta ekologiasta.

Telkät eivät ole ainoita alkukesän säistä kärsineitä vesilintuja. Rungon mukaan varsinkin pellolle munivat sorsalinnut kärsivät toukokuun lopun sateista, jotka muuttivat pesimäpaikat "riisipelloksi".

.
.