Soininvaara ennakoi: Suomea odottaa yhteisöverokatastrofi

Kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Katajan mielestä Suomen pitäisi ottaa "etukeno", ja poistaa yhteisövero kokonaan tai keventää sitä entisestään. Vihreiden Osmo Soininvaara arvioi, että yhteisöveron tuotto hiipuu, mikäli verokannoista ei sovita kansainvälisellä tasolla.

Kotimaa
Osmo Soininvaara.
Osmo Soininvaara.Yle

Suomea odottaa yhteisöverokatastrofi, mikäli EU:n tasolla ei saada yhteisesti sovittua yhteisöverokannoista, kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) varoitti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) teki viime viikolla merkittävän päätöksen, kun se ratkaisi verottajan tappioksi yritysten välisen siirtohinnoittelutapauksen.

– Nyt jos KHO päätti, että tytäryhtiöiden ei tarvitse maksaa veroa Suomeen, jos ne maksavat sen korkoina omalle omistajalleen. Se on niin helppo veronkiertokikka, että mitään verotettavaa ei tänne jää, Soininvaara ennakoi.

Soininvaaran mukaan painopiste siirtyy osinkoverotuksen suuntaan, mikäli yhteisöveroa pystytään kiertämään.

– Sehän näkyy, kun voittoa jaetaan. Sitä on mahdotonta piilottaa.

Kokoomuksen Sampsa Katajan mukaan Suomen tulisikin uskaltaa ottaa "etukeno", ja keventää yhteisöveroa tai poistaa se kokonaan. Veroja tulisi kerätä vasta siinä vaiheessa, kun yritys jakaa voittojaan.

– Tämä olisi Suomen kilpailukyvyn kannalta huomattavasti parempi ratkaisu kuin se, että nyt kilpaillaan hieman jälkijunassa EU:ssa, puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista.

SDP:n Sirpa Paatero sen sijaan puolustaa yhteisöveroa. Hän kaipaa veroratkaisuihin malttia.

– Lähtökohtaisesti olemme yrittäneet viedä sellaista mallia, että on mahdollisimman laaja veropohja, ja sen takia myös yhteisövero. Mieluummin vähennettäisiin erilaisia reikiä verotuksessa, Paatero sanoi.

Suomi alensi yhteisöveroa tämän vuoden alussa 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Nyt Ruotsi kaavailee puolestaan tuntuvaa yhteisöveron alennusta 16,5 prosenttiin.

– Pohjoismaisen verokilpailun aloitti Suomi. Nyt saadaan sitä, mitä pyydettiin, Soininvaara kommentoi.