1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläintenpito kaupungissa on lupien takana

Ilmoituslomakkeen täyttämisestä kuitenkin selviää.

Kotimaan uutiset
Rovakaaren terveysvalvonnan johtaja Sini-Sisko Kilpeläinen syöttää lammasta
Matias Kaipio / Yle

Hyötyeläinten pito kaupunkialueella edellyttää erilaisia lupia. Moni haluaisi kesäksi lampaita ja kanoja asemakaava-alueillekin, mutta paperityön määrä pelottaa. Eläinten pitoon liittyviä asioita käsittelevät rakennusvalvonta-, ympäristönsuojelu-, elintarvikevalvonta sekä eläintensuojeluviranomaiset.

Kotieläimistä ei ilmoitusta tarvitse tehdä, mutta kanoista, lampaista, hevosista, lehmistä ja muista hyötyeläimiksi luettavista lajeista on viranomaisen lomake täytettävä. Mikäli eläimiä on suuri määrä tulee kyseeseen lisäksi ainakin ympäristöluvat. Keveimmillään lupaviidakosta selviää pelkällä ilmoituksella terveysviranomaiselle.

Kanoja hankkivan on lisäksi rekisteröidyttävä siipikarjan pitäjäksi aluehallintavirastoon. Jos munia annetaan oman talouden ulkopuolelle tulee kanalasta ottaa salmonellanäytteet säännöllisesti. Eläimiä hankkivan kannattaa esitellä suunnitelma naapureille ja hankkia etukäteen kirjallinen suostumus. Eläimistä ei saa aiheutua häiritsevää ääntelyä eikä hajuhaittoja.

Rovakaaren terveysvalvonnan johtaja Sini-Sisko Kilpeläisen mukaan ilmoituslomakkeen täyttäminen ei ole vaikeaa.

- Lomake on laadittu niin, että kyllä siitä selviää. Eläinten pito koskee eri viranomaisia, se on totta, mutta viranomaiset kyllä neuvovat, vakuuttaa Kilpeläinen.

Evira on laatinut muistilistan nettisivullaan muun muassa kesäkanojen pitäjälle.

Lue seuraavaksi