Näkökulma: Italian koristenaiset

Matteo Renzillä on edessään jättitehtävä, kun hän koittaa murtaa italialaisen yhteiskunnan läpäisevää seksismiä, kirjoittaa Petri Burtsov.

Yle maailmalla

Roomalaisen vaateliikkeen naistenosastolla käy kauppa myös keskellä arkipäivää. Vaateliike onkin oiva ikkuna naisten rooliin italialaisessa yhteiskunnassa.

Italialaisista naisista nimittäin vain 47 prosenttia käy töissä, mikä oni alhaisimpia prosentteja länsimaissa. Usein naisten on edetäkseen urallaan panostettava ulkonäköönsä ja pukeutumiseensa.

Naisten asema elää Italiassa kuitenkin murroskautta. Silvio Berlusconin 20 vuoden poliittinen valtakausi on päättynyt ja maata johtaa nuori ja uudistushaluinen pääministeri Matteo Renzi. Hän on luvannut heittää romukoppaan vanhanaikaiset asenteet naisia kohtaan.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli entisen missin ja alastonmallin Mara Carfagnan nimittäminen tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi.

Lähes aina kun television laittaa päälle, ruudussa on vähäpukeinen ja plastiikkakirurgin muokkaama nainen

Renzin hallitus puolestaan on kaikkien aikojen tasa-arvoisin ja puolet sen ministereistä on naisia. Renzin kovin temppu oli kuitenkin nimittää joukko kokeneita naisjohtajia Italian suurimpien miesvaltaisten valtionyhtiöiden johtoon.

Italialaisen yhteiskunnan laajamittaisesta seksismistä kertoo kuitenkin se, että Renzin hallituksen ministerien vannoessa virkavalansa lähes kaikki italialaislehdet keskittyivät arvostelemaan naisministereiden pukeutumista ja ulkonäköä.

Vaikka italialaiset naiset pääsevät yhä näkyvämmille paikoille yhteiskunnassa, joutuvat he taistelemaan päivittäin seksismiä ja vanhoillisia asenteita vastaan.

Naisilta kysytään usein työhaastatteluissa, ovatko he naimisissa ja aikovatko he tehdä lapsia. Monet joutuvat jopa allekirjoittamaan raskaaksi tullessaan irtisanoutumisilmoituksen. Miesten ja naisten välinen palkkaero on Italiassa EU-maiden suurimpia, ja Economist-lehden tekemän laajan tutkimuksen mukaan naisten mahdollisuudet elämässä lukeutuvat Italiassa länsimaiden heikoimpiin.

Yksi suurimmista naisen roolin muokkaajista on italialainen media. Lähes aina kun television laittaa päälle, ruudussa on vähäpukeinen ja plastiikkakirurgin muokkaama nainen. Tältä on mahdoton välttyä, oli sitten kyseessä uutisten keskusteluohjelma, visailuohjelma tai urheilulähetys.

Naisministerien ennätyssuuri määrä hallituksessa sekä suurten valtionyritysten johtopaikoilla murtavat perinteistä naiskuvaa, ja juuri siksi niillä on valtavan suuri merkitys. Ne osoittavat italialaisnaisille, että heidän ei tarvitse tyytyä kotiäidin rooliin tai tehdä itsestään seksiobjektia edetäkseen urallaan. Tällä on lopulta suuri vaikutus, ei pelkästään tasa-arvoon, vaan myös Italian kansantaloudelle.

Naiset muodostavat nimittäin enemmistön italialaisten yliopistojen opiskelijoista, mutta tästä huolimatta alle puolet kaikista naisista päätyy työelämään. Italialla ei ole varaa heittää hukkaan näin merkittävää potentiaalia.

Ylen toimittajien kolumneja maailmalta voi tänä kesänä kuunnella myös Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa Radio Suomessa torstaisin klo 18.03 sekä Radio 1:ssä perjantaisin klo 21.35 ja lauantaisin klo 17.15.