Sadattuhannet museoesineet saman katon alle Tampereella – kurkista kokoelmakeskukseen

Tamperelaismuseoiden esineet on siirretty yhteen yhteiseen kokoelmakeskukseen Tampereen Ruskoon. Saman katon alta löytyvät nyt muun muassa Muumipeikko, ihmisluuranko sekä inhoa ja ihastusta herättänyt ETYK-veistos.

Kotimaa
Patsailta Tampereen museoiden kokoelmakeskuksessa
Tiina Paavola ja Jyrki Järvinen päästivät Yle Tampereen kierrokselle kokoelmakeskuksen uumeniin.

Tampereen museoiden yhteiseen kokoelmakeskukseen on varastoitu jo lähes 400 000 esinettä. Tampereen Ruskossa sijaitseva 12 000 neliömetrin kokoelmakeskus vihittiin käyttöön viime syksynä. Uuden tilan myötä luovuttiin Tampellan alueen entisestä esinevarastosta.

U. K. Kärrin Etyk-veistos
Kokoelmakeskuksessa on muiden muassa ihastusta ja vihastusta herättänyt ETYK-veistos.Jari Kuusenaho

Hetekoita, vanhoja teollisuusesineitä kuten pellavapuhdistuskoneen kupu, kulkuvälineitä, tauluja,ihmisen ja simpanssin luurangot, valokuvia, vaatteita, suuria veistoksia – samaan tilaan on tuotu suuren suuria ja pienen pieniä esineitä. Ihan mihin tahansa muovipussiin tai pahvilaatikkoon ei tavaroita silti ole sullottu. Lämpötila ja ilman suhteellinen kosteus on tarkkaan säännelty ja mietytty, kuten myös pakkausmateriaalit. Esimerkiksi puu ei kestä liian kuivaa ilmaa vaan käpristyy.

Osa esineistä pääsee kokoelmakeskukseen vasta pakastuksen jälkeen.

– Orgaanista materiaalia sisältävät esineet, jotka pakastamisen kestävät, laitetaan pakkaseen -35 asteeseen kahdeksi viikoksi, kertoo museomestari Jyrki Järvinen. Näin pyritään tuhoeläimistä eroon.

Kokoelmakeskus ei ole vain säilyttämisen vaan ahkeran työn ja touhun paikka. Ruskossa työskentelevillä on merkittävä rooli jokaisen uuden näyttelyn järjestämisessä, sanoo kokoelmakeskuksen päällikkö Tiina Paavola.

– Varsinkin jos näyttely tehdään omista kokoelmista, merkitys on suuri. Ensin säilytämme esineitä, sitten tavarat haetaan varastoista, ne puhdistetaan, huolletaan ja konservoidaan. Jos kyse on vaikkapa testiilinäyttelystä, vaatteet kunnostetaan täällä ja puetaan mallinukkien päälle.

– Täällä suunnitellaan myös näyttelyn ylöspano eli miten esineet ripustetaan. Kaikki tekninen valmistelutyö tehdään täällä, Paavola kuvailee työn määrää.

Tällä hetkellä Ruskossa esimerkiksi konservoidaan Essi Renvallin veistosta Tove Janssonista. Teos tulee myöhemmin esille juhlistamaan Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta.

Yleisölle pyritään järjestämään silloin tällöin tilaisuuksia tutustua kokoelmakeskuksen toimintaan. Jos paikan päälle ei aina pääsekään, Siiri eli Tampereen museoiden kokoelmatietokanta (siirryt toiseen palveluun) antaa aavistuksen keskuksen lukuisista aarteista.