1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi-Tornion seutukunta

Meri-Lapin pehmarit on tutkittu - ei muuta kuin herkuttelemaan

Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto on tutkinut alueen pehmytjäätelöt. Kymmenestä näytteestä yhdessä oli huomautettavaa. Uusintaotos on kuitenkin todennut senkin hyväksi. Tarkastuksia tehdään myös tapahtumissa. Tähän mennessä on tutkittu Kemin kalamarkkinoiden kaloja ja tulokset olivat hyvät.

Kuva: Einari Viirret / Yle

Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto on tutkinut Kemi-Tornio -alueen pehmytjäätelöt. Jaosto on ottanut viisi näytettä Kemistä ja saman verran Torniosta. Yhdessä Kemistä otetussa näytteessä näytteessä oli huomautettavaa.

– Siinä oli kokonaisbakteerimäärä kohonnut. Olisikohan massa seissyt jonkin aikaa, arvelee terveystarkastaja Tarja Rosenqvist.

Uusintanäyte oli hyvä eli asia on kunnossa. Kyseisen pehmarin syominen ei ole ollut varsinainen terveysriski, koska näytteestä ei löytynyt ruokamyrkytystä aiheuttavaa tai ulosteperäistä bakteeria.

Ympäristöterveysjaosto vastaa Kemin ja Tornion lisäksi myös Simon, Tervolan ja Keminmaan valvonnasta. Terveystarkastajien tiedon mukaan alueen pienissä kunnissa ei myydä pehmytjäätelöä.

Palloina myytävää jäätelöä ei tänä kesänä testattu, koska viime vuosina siinä ei ole ollut ongelmia.

Kalamarkkinoiden kala oli puhdasta

Terveystarkastajat kiertävät tänä kesänä myös tapahtumissa. Tähän mennessä on testattu Kemin kalamarkkinoiden kalat.

– Otimme viisi näytettä ja tulokset olivat hyviä, kertoo Rosenqvist.

Tapahtumista terveystarkastajat ottavat itse näytteitä vain helposti pilaantuvista elintarvikkeista. Muissa tapauksissä järjestelmä perustuu omavalvontaan.

– Esimerkiksi Tornion Torandassa myytiin paellaa, joka valmistettiin puolivalmiista pakasteesta. Toimijat ottivat itse näytteet, jotka säilytetään pakkasessa kaksi viikkoa. Näytteet tutkitaan, jos jotain ilmenee, Rosenqvist valaisee.

Terveystarkastajat jatkavat näytteiden ottamista pitkin kesää.