1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkäri: Helteillä vanhuksille urheilujuomaa ja lisää suolaa

Helteillä pelkkä veden lipittäminen ei vanhuksilla riitä nestetasapainoon. Lääkäri suositteleekin hellejuomaksi urheilujuomaa, jossa on riittävästi natriumia ja kaliumia. Sydänsairailla juominen on tarkkaa tasapainoilua: pitäisi juoda riittävästi, mutta ei liikaa, jottei sydämen vajaatoiminta yllätä.

Kuva: Jouko Uschanoff / Yle

Helteellä nestetasapainon tärkeydestä kuulee joka tuutista, mutta useilla vanhuksilla lääkitys ja sydänsairaudet estävät runsaan veden nauttimisen terveyssyistä, sanoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula.

Myös runsas suolankäyttö on monella pannassa, vaikka kuumalla suolojen saannista pitäisi huolehtia.

Ylilääkäri Hannula antaa karkean "juomisohjeen" vanhuksille.

– Sydän- ja nesteenpoistolääkkeitä syövä voi juoda hellepäivänä puolesta litrasta litraan normaalia enemmän nesteitä. Liiallinen juominen voi johtaa kuitenkin sydämen vajaatoiminnan pahentumiseen, tämä onkin aika tarkkaa tasapainoilua, muistuttaa ylilääkäri.

Pelkkä vesi tai virvoitusjuoma ei riitä, linjaa ylilääkäri.

– Urheilujuomassa hyvät suolat ovat kohdallaan eli se on suolan ja sokerin suhteen balanssissa. Mutta pelkkä vesi tai virvoitusjuomat voivat aiheuttaa elimistössä hyponatremiaa, joka näkyy huonovointisuutena, oksenteluna ja kuivumisriskin lisääntymisenä.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa...

Mitä kauemmin hellekausi kestää, sitä enemmän vanhukset kuumasta uupuvat. Kuumuus vie veltoksi, väsyttää, uuvuttaa ja pyörryttää.

Vuosittain parisataa vanhusta kuolee Suomessa kesähelteillä.

Viime vuosina rummutettu suolan epäterveellisyys saattaa helteillä tarkasti toteutettuna viedä vanhukset päivystykseen.

Urheilujuomassa hyvät suolat ovat kohdallaan eli se on suolan ja sokerin suhteen balanssissa.

Ylilääkäri Risto Hannula

Ylilääkärin mielestä tällöin tiukoista suolarajoituksista voi joustaa eli syödä suolaisempaa ruokaa.

– Ihminen menettää hikoilleessaan nesteen lisäksi suoloja. Mielellään jotain vähän normaalia suolaisempaa voi pistää suuhunsa. Ruuan suhteen riittää kyllä normaalimäärä tai jopa pikkaisen normaalia vähemmän.