Turku paisuu Suomen elokuvakaupunkina – työntekijätkin uhkaavat loppua kesken

Turun asema elokuvakaupunkina on pitkälti Länsi-Suomen elokuvakomission työn ansiota. Turkulaisia työntekijöitä ei ole koskaan aiemmin ollut työllistettyinä elokuvatuotantoihin niin paljon kuin nyt, mutta lisätyövoimallekin olisi tarvetta.

kulttuuri
Elämältä kaiken sain -elokuvan kuvaukset Turun Satavassa.
Elämältä kaiken sain -elokuvan kuvaukset Turun Satavassa.Dmitri Volgin / Yle

Turussa riittää niin paljon töitä elokuva- ja av-alalla, että kaupunkiin perustettiin aiemmin alan täydennyskoulutus. Elokuva-alan työntekijä -nimiseen koulutukseen haki yli 200 henkilöä, joista 15 valittiin. Tästäkin huolimatta työntekijöille olisi vielä tarvetta.

– Täytyy sanoa, että se ei ole ihan riittänyt. Tietysti jos haetaan jotain spesifiä, niin tuotantojen on pitänyt tuoda työntekijöitä myös Helsingistä. Tämä on vähän kausittaista, ja se riippuu myös käsikirjoituksesta. Jos elokuva on Lappiin käsikirjoitettu, niin eihän sitä voi Turussa kuvata, sanoo Länsi-Suomen elokuvakomission komissaari Teija Raninen.

Turussa ja sen lähiseudulla on meneillään vilkas elokuvakesä. Johanna VuoksenmaanViikossa aikuiseksi-elokuvan kuvaukset loppuivat Naantalissa heinäkuun alussa. Hannu Salosen ohjaaman uudenVares-elokuvan kuvaukset ovat käynnissä, jaLuokkakokous-komedian kuvaukset alkavat myöhemmin heinäkuun lopulla. Lisäksi Mika Kaurismäki ohjaaElämältä kaiken sain-elokuvaa Turussa.

Alalla pitää tuntea kaikki, ja alan pitää tuntea meidät.

Teija Raninen, Länsi-Suomen elokuvakomission komissaari

Myös Petri Kotwica on kuvannut Henkesi edestä -elokuvaa Turussa aiemmin tänä vuonna. Ennätyksellisin elokuvavuosi oli 2010, jolloin Turussa kuvattiin kaikkiaan kahdeksan pitkää elokuvaa.

– Neljä pitkää elokuvaa yhteen kesään on aikamoinen rupeama, mutta katsotaan sitten loppuvuonna, mikä on todellinen saldo tältä vuodelta. Voi olla, että päästään ennätykseen, Teija Raninen sanoo.

Elokuvakomission työ on verkostobisnestä

Suomalaisia elokuvia kuvataan mieluiten kesällä, eikä Turku ole poikkeus. Mika Kaurismäki kuvasi _The Girl King _-elokuvaa Turussa talvella, jolloin sää ei tosin ollut aivan niin luminen kuin tekijät olisivat toivoneet.

Turku on elokuva-alan mieleen, mutta kaupungilta puuttuu studio. Tätä aukkoa pyrkii täyttämään erityisesti Logomo, joka yrittää houkutella tiloihinsa myös tv-sarjatuotantoja. Logomo onkin vakiintunutThe Voice of Finlandinkuvauspaikaksi.

Teija Raninen (oik.) Elämältä kaiken sain -elokuvan tiedotustilaisuudessa Turun Satavassa. Keskellä ohjaaja Mika Kaurismäki, pöydän ääressä elokuvan näyttelijät.
Teija Raninen (oik.) Elämältä kaiken sain -elokuvan tiedotustilaisuudessa Turun Satavassa. Keskellä ohjaaja Mika Kaurismäki, pöydän ääressä elokuvan näyttelijät.Dmitri Volgin / Yle

Turku voi kiittää elokuvakaupungin asemastaan Länsi-Suomen elokuvakomissiota, joka on tehnyt paljon töitä tuotantojen saamiseksi kaupunkiin. Komission työntekijät kiertävät muun muassa Cannesin ja Berliinin elokuvafestivaaleilla sekä tekevät yhteistyötä skandinaavisen verkoston kanssa Yhdysvalloissa.

– Tämä on verkostobisnestä. Alalla pitää tuntea kaikki, ja alan pitää tuntea meidät, komissaari Teija Raninen sanoo.

Länsi-Suomen elokuvakomissio pyrkii houkuttelemaan Turkuun ulkomaisiakin av-alan tuotantoja. Ranisen mukaan erityisesti Englannissa ollaan kiinnostuneita Turusta kuvauskohteena.

– On sekä elokuvaa että tv-sarjaa ja yksittäisiä tuotantoja. Yksi englantilainen tuotanto on jopa suoraan käsikirjoitettukin Suomeen.

Turkulaisten palkkoja maksettiin 180 000 euron edestä pelkästään yhdessä tuotannossa.

Teija Raninen, Länsi-Suomen elokuvakomission komissaari

Sekä elokuva- että peliala kaipaa verokannustinta

Kansainvälisten tuotantojen suhteen Suomella olisi kuitenkin Ranisen mukaan vielä petrattavaa. Kilpailu on kovaa, eikä Suomella ole tarjota rahaa kansainvälisille tuotannoille samalla mitalla kuin muilla mailla. Kotimainen elokuvateollisuus pyrkii saamaan Suomeen av-alan verokannustinmallia, jollaista esimerkiksi Irlanti käyttää tehokkaasti isojen tuotantojen houkuttelemiseen.

– Toiset puhuvat verohelpotuksesta, mutta me puhumme kannustimesta, Raninen sanoo.

Samasta syystä myös kotimaisia tuotantoja karkaa osittain ulkomaille. Petri Kotwican ohjaama Henkesi edestä on kuvattu Turussa, mutta juuri verokannustinmallin vuoksi elokuvan jälkikäsittelytyöt tehdään Irlannissa. Myös Antti J. Jokisen ohjaama Kätilö on kuvattu lähes kokonaan Liettuassa verohelpotusten vuoksi.

– Käytännössä tuotannot kysyvät aina ensimmäiseksi, että paljonko meillä on antaa rahaa tai palveluja. Suomen elokuvasäätiö antaa kyllä yhteistuotannoille rahoitusta, mutta puhutaan aika marginaalisista rahoista. Kovasti toivomme kannustinmallia, sekä elokuva- että pelipuolelle, Raninen sanoo.

Ihannetilanteessa elokuvaraha jää kiertämään Turkuun

Mikäli Teija Ranisen toiveet toteutuvat, monet elokuva-alan työntekijöiksi valmistuneet jäisivät Turkuun ja perustaisivat omia tuotantoyhtiöitään, mikä taas edesauttaisi uusien ammattilaisten työllistymistä entisestään.

Av-alan ammattilaisia tulee niin Turusta kuin sen lähiseudultakin. Siksi Länsi-Suomen elokuvakomission toimintaa rahoittavat Turun kaupungin lisäksi myös Turun seutukunnat. Lisämäärärahojakin on tarvittaessa myönnetty.

Käytännössä tuotannot kysyvät aina ensimmäiseksi, että paljonko meillä on antaa rahaa tai palveluja.

Teija Raninen, Länsi-Suomen elokuvakomission komissaari

– Turkulaisten palkkoja maksettiin 180 000 euron edestä pelkästään yhdessä tuotannossa. Tuomme kyllä verorahoina takaisin samana vuonna sen, mitä Turku ja sen seutu tähän satsaavat. Ja kun tuotannot tulevat tänne, ne myös ostavat kaupungin omia palveluita, Raninen sanoo.

Länsi-Suomen elokuvakomissio on ollut mukana myös Elokuvakaupunki Turku -yhdistyksen perustamisessa. Yhdistys on paraikaa matkalla patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröitäväksi. Tavoitteena on, että yhdistyksen kautta yritykset ja tavalliset ihmiset pääsevät jäsenmaksun myötä mukaan toimintaan.

– Yritämme saada mahdollisimman paljon paikallisia yrityksiä mukaan av-tuotantoihin ja kehittämään omaa tai jotain täysin uutta liiketoimintaa. Haluamme kaikille tilaisuuden osallistua ja päästä näkemään, mitä elokuvan tekeminen käytännössä on. Tänäkin kesänä elokuvissa on ollut pari- tai kolmetuhatta avustajaa, Raninen sanoo.