Turvapaikanhakijat Ruukissa: Meillä on täällä hyvä olla

Turvapaikanhakijat vetoavat Ruukin vastaanottokeskuksen toiminnan jatkamisen puolesta. Ruukin vastaanottokeskus Siikajoella on tarkoitus sulkea marraskuuhun mennessä säästösyistä.

Kotimaa
Mies kävelee Ruukin vastaanottokeskuksen pihalla
Hannu Karjalainen / Yle

Tällä hetkellä Ruukissa on noin 70 turvapaikanhakijaa ja heitä siirretään vähitellen muihin vastaanottokeskuksiin. Ruukissa olevat turvapaikanhakijat eivät haluaisi lähteä muualle. Kurdiperhe kertoo odottaneensa turvapaikkapäätöstä neljä vuotta neljässä eri vastaanottokeskuksessa.

– Olemme todella stressaantuneita tähän tilanteeseen. Emme haluaisi muuttaa täältä taas uuteen keskukseen, vaan haluaisimme odottaa täällä ja saada turvapaikkapäätöksemme, kolmen lapsen isä Allattin Coban kertoo.

Heinäkuun aikana kuusi perhettä siirretään Kemiin ja Rovaniemelle. Perheissä on kouluikäisiä lapsia, joten muutto tehdään ennen koulujen alkua.

Ruukin vastaanottokeskusta ollaan lakkauttamassa nyt toista kertaa. Edellisen kerran vastaanottokeskus sulki ovensa seitsemän vuotta sitten turvapaikanhakijoiden määrän laskettua. Ovet avattiin uudelleen jo kahden vuoden kuluttua, kun turvapaikkaa hakevia oli taas enemmän.

Vapun alla ministeriöstä tuli tieto, että Ruukin vastaanottokeskus lopetetaan säästösyistä. Turvapaikkapäätökset pyritään tekemään aiempaa rivakammin, joten vastaanottokeskuksissa oleskeluajat jäävät lyhyemmiksi.

Työntekijät on jo irtisanottu

Ruukissa toimintaa pyörittävän SPR:n ja Siikajoen kunnan väkeä kävi kesäkuussa ministeriössä ja eduskunnassa puhumassa keskuksen puolesta, mutta lupauksia jatkosta ei saatu.

– Suhtautuminen oli ymmärtäväistä, mutta päätöstä ei silti aiota peruuttaa, Siikajoen kunnanjohtaja Kaisu Tuomi sanoo.

SPR on jo jakanut irtisanomisilmoitukset neljälletoista työntekijälle.

Täällä on hyvät työntekijät, koulut ja ystävät.

Aminulla Sakhi

– Yt-neuvottelut päättyivät juhannuksen alla. Joudumme irtisanomaan vastaanottokeskuksen lakkauttamisen takia Ruukista kaikki 12 työntekijää ja lisäksi Oulusta kaksi henkilöä, SPR:n Oulun piirin toiminnanjohtaja Pertti Saarela sanoo.

Siikajoen kunnanjohtaja Kaisu Tuomi ei usko, että vastaanottokeskusta enää kolmatta kertaa avataan Ruukkiin.

– Mielellämme olisimme vastaanottokeskuksen Ruukissa pitäneet, mutta en usko, että enää vuokraamme tiloja tähän käyttöön, kunnanjohtaja Kaisu Tuomi sanoo.

Muutot lisäävät stressiä

Ruukin vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat vetoavat päättäjiin ja viranomaisiin päätöksen perumiseksi.

– Emme halua siirtyä uuteen vastaanottokeskukseen. Pyydämme päättäjiä perumaan vastaanottokeskuksen lopettamispäätöksen, iranilainen Morteza Matin Safari sanoo.

Lukuisat muutot rasittavat perheitä.

– Ruukki on hyvä paikka olla. Täällä on hyvät työntekijät, koulut ja ystävät. Haluaisimme asua täällä, Afganistanista Suomeen perheensä kanssa tullut Aminulla Sakhi sanoo.