Nestekaasupullo auringossa voi sytyttää tulipalon

Nestekaasua käytetään kesällä monissa paikoissa ja tarkoituksissa. Sen käytöstä on olemassa tarkat ohjeet. Yksi usein unohtuva ohje on, ettei nestekaasupulloa saa säilyttää auringossa.

Kotimaa
Kaasugrillillä valmistuvat niin lihat, kalat, perunat kuin letutkin.
Kaasugrillillä valmistuvat niin lihat, kalat, perunat kuin letutkin.Jouni Koutonen / Yle

Kaasugrilli, -jääkaappi ja -hella ovat hyvin yleisiä laitteita kesälomalaisten käytössä. Niitä löytyy kodeista, mökeiltä, asuntovaunuista ja veneistä. Nestenkaasun kanssa tulee kuitenkin olla hyvin varovainen. Vuosittain nestekaasu aiheuttaa useita loukkaantumisia ja jopa kuolemia. Yleisin kuolinsyy on häkämyrkytys.

Kesäisin kaasupullo saattaa joskus unohtua aurinkoon grillauksen jälkeen. Se tulisi kuitenkin aina säilyttää varjoisassa, hyvin tuuletetussa paikassa. Jos pullo lämpenee yli 50 asteeseen, sen varoventtiili saattaa aueta ja vuotaa kaasua ulos. Pullo voi myös räjähtää, jos se on päässyt esimerkiksi kuljetuksen aikana kolhiintumaan.

Nestekaasupullojen kuljetus on myös erittäin tarkkaa puuhaa. Pulloa ei nimittäin saisi kuljettaa eikä säilyttää missään vaiheessa vaaka-asennossa. Pullo tulisi myös kuljetuksen ajaksi sitoa hyvin, ettei se pääse kolhiintumaan.

Tukes on laatinut selkeän ohjeistuksen nestekaasupullojen (siirryt toiseen palveluun) käyttöön. Siinä opastetaan mm. oikeanlaiseen asennukseen ja säilytykseen.