Saunatuvasta kuoriutui majatalo 15-vuotiaan yrittäjän pihapiiriin

Kun kesätyön haku ei onnistunut ryhtyi peruskoulun viimeiselle luokalle menevä Janita Smidtslund kesäyrittäjäksi. Tilaisuus tarjoutui kotikaupungissa Porvoossa, jossa asukkaita on kannustettu pop up -majoittajiksi.

Kotimaa
Nuori tyttö istuu kesäkeinussa saunan kuistilla
Janita Smidtslund nauttii kesätyöstään majoitusyrittäjänä Porvoossa.Yle

Porvoossa ja Loviisassa on puute majoituspaikoista erityisesti kesätapahtumien aikaan. Siksi tänä kesänä keksittiin valjastaa asukkaat pop up-majoittajiksi. Nuorin yrittäjä lienee ruotsinkielistä peruskoulua Porvoossa käyvä Janita Smidtslund.

– Äiti luki asiasta ja innostui ja minä myös. Saahan tässä nauttia kesästä omassa pihapiirissä. Ja asiakkaitakaan ei ole liikaa joten muullekin kuin työnteolle jää aikaa, kertoo Janita.

Paperisota vähäistä

15-vuotiaan Janitan mukaan yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut vaikeaa. Edes hygieniapassia ei vaadita vaikka työhön kuuluukin aamiaisen teko. Verottaja toki muistaa nuortakin yrittäjää.

– Otan vastaan vieraat, valmistan aamiaisen ja tietysti siivoan ja pesen liinavaatteet. Tarvittaessa lämmitän saunan jos asukkaat eivät sitä osaa tai halua tehdä, kuvaa Janita yrittäjän arkea.

Kielitaitokin on peruskoululaisella hyvällä mallilla. Kielikylpy opetti ruotsin ja koulu englannin.

Kaupungeilta tukea

Loviisa ja Porvoo ovat tukeneet tilaspäismajoitushanketta matkailumarkkinointinsa kautta. Loviisassa kotiovensa matkailijoille on avannut muutama kuntalainen. Porvoossa heitä on alle kymmenen.

Janita Smidtslund perheineen haki mallia Ahvenanmaalta, jossa he tutustuivat bed and breakfast -majoitukseen.

– Tämä on loisto homma ja saatan ensi kesänäkin ryhtyä pop up-majoittajaksi, miettii Janita.

Pikkujokikadun peti ja puuro tarjoaa majoitusta perheen pihapiirissä olevassa saunarakennuksessa Tuomiokirkon ja Porvoonjoen lähimaastossa.