Dammen sulkee ovensa kesän jälkeen

Taitelijatalo Dammen viettää Mustasaaren Sulvalla virallisesti viimeistä näyttelykesää. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävän taiteilijan Tapani Tammenpään tie vie Dammenista takaisin kaupunkiin 35 vuoden jälkeen. Moni taiteen ystävä miettiikin nyt, miten taitelijatalon käy.

kulttuuri
Mies avaa taidetalon ovea
Tästä ovesta on 26 vuoden aikana käynyt melkoinen määrä kesänäyttelyvieraita. Nyt on aika sulkea ovet ja muuttaa kaupunkiin.Antti Haavisto/Yle

Monille vaasalaisille ja pohjalaisille on muodostunut jokakesäiseksi retkeksi käynti taiteilijatalo Dammenissa. Tänä vuonna Dammenin kesänäyttely on virallisesti viimeinen 26 näyttelyvuoden jälkeen. Dammen on taidegraafikko Tapani Tammenpään koti, jonka piharakennukset toimivat ateljeena.

Punainen tupa kessäpihassa
Dammenin pihapiiri Stundarsissa on varsinkin kesäisin upea.Antti Haavisto/Yle

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Tapani Tammenpää astui ensimmäisen kerran Sulvalla sijaitsevan vanhan talon pihaan 35 vuotta sitten. Isostakyröstä lähtöisin oleva, mutta kaupunkiin jo tottunut, Tammenpää ihastui vanhan talon tunnelmaan täysin.

– Ihastuin paikkaan niin valtavasti, että kauppa tehtiin seuraavana päivänä, ja sen jälkeen urakka alkoi, kertoo Tammenpää ja jatkaa:

– Olihan se melkoinen: vanha rappiotila, joka oli ollut kuusi vuotta tyhjillään, Tammenpää kuvailee kotiaan.

Talvella maalla oleva pimeys kiehtoi taitelijaa. Katuvaloja ei ollut. Lumen tullessa maahan pimeys muuttui siniseksi hämäräksi, ja tunnelma oli taiteilijan mielestä taianomaista. Täydellistä unelmaa ei elämä kuitenkaan uudessa kodissa ollut.

– Oli melkoinen shokki, kun vesijohto jäätyi joulun kieppeillä, ja viemäri oli vielä teon alla, joten tuolla hyysissä käytiin tarpeilla, Tammenpää selventää.

Taiteilijatalon matka päättyy Senioreiden galleriaan

Idea Dammenin kunnostamiseksi taidetaloksi lähti Tapani Tammenpään rakkaan harrastuksen myötä. Taiteen tekemisen Tammenpää on aloittanut jo nuorena.

Mies vedosprässin äärellä vanhassa talossa. Talon seinällä on miehen tekemiä tauluja.
Taidegraafikko Tapani Tammenpää tärkeimmän työkalunsa, vedosprässin äärellä.Antti Haavisto/Yle

– Kuvan tekeminen oli jo nuoruudesta alkanut harrastus. Opiskelin lähinnä työväenopiston grafiikan piirissä, kertoo Tammenpää.

Pian Tammenpää hankki kavereiden kanssa omat välineet, ja he perustivat Vaasan Taidegraafikot ry:n. Näin kaveruksilla alkoi taiteen opiskelu täydellä teholla.

– Meillä oli täällä joka kesä aina joku tunnettu taidegraafikkko, joka oli opettamassa, Tammenpää kertoo.

Yleensä Dammenin ateljeissa on ollut esillä Tapanin ja hänen poikansa Juha Tammenpään taideteoksia, mutta myös kutsuttujen taiteilijavieraiden töitä. Näin juhlavuotena näyttelyssä on Seniorien salonki.

Tauluja vanhalla hirsiseinällä
Tapani Tammenpään valmiita vedoksia Dammenin Ateljeen seinillä.Antti Haavisto/ Yle

– Kutsuin kolme, minun lisäkseni, 80 täyttänyttä taiteilijaa tänne. Heidän lisäkseen Tervapääsky-galleriassa on kaksi nuorta taitelijaa, kertoo Tammenpää.

Tapani Tammenpää julkaisi 80-vuotisjuhlansa kunniaksi muistelmateoksen, jossa kerrataan taiteilijan uraa ja elämää nuoruuden maajoukkueurheiluvuosista tähän päivään.

Vahdin vaihdos

Vaikka Tammenpäät muuttavat Dammenista tämän kesän jälkeen takaisin kaupunkiin, taitelijatalolle saattaa olla näköpiirissä jatkoa.

– Tämä näyttely on viimeinen minun järjestämäni näyttely. Jos toimintaa jatketaan, on muut järjestelyvuorossa. Lähinnä poikani Juha Tammenpää, joka on myös ammattilainen, sanoo Tapani Tammenpää.