Koululaiset joutuivat Britannian julkisen sektorin lakon ytimeen

Tuhannet koulut ovat kiinni lakon takia tänään. Pääministeri on asettanut vastakkain lasten oikeuden koulutukseen ja ammattiliittojen lakkotoimet.

Ulkomaat
Lakkolaisia.
Julkisen sektorin työntekijöitä lakossa 10. heinäkuuta Lontoossa.Carl Court / AFP / Lehtikuva

Britanniassa ainakin satojatuhansia, jopa miljoona, julkisen sektorin työntekijää on tänään torstaina lakossa. Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet mielenosoituksiin eri puolilla Britanniaa. Kyseessä on yksi suurimmista lakoista Britanniassa kolmeen vuoteen.

Lakko näkyy muun muassa kiinni olevina kouluina ja hitautena lentokenttien tarkastuksissa. Eilen keskiviikkona pääministeri David Cameron huomautti maan parlamentille suunnittelevansa ammattiyhdistyksille lakkorajoituksia.

– Kuinka voisi olla oikein, että lapsiemme koulutus häiriintyy ammattiliittojen toiminnan vuoksi, pääministeri vetosi lasten etuun.

Alustavien tietojen mukaan yli 3 000 koulua on kiinni lakon vuoksi ja yli tuhat osittain suljettuina.

Hallitus jäädytti julkisen sektorin palkat vuonna 2010 ja rajoitti palkankorotuksia vuonna 2012. Hallitus yrittää näin paikata budjetin alijäämää. Työntekijät ja ammattiliitot puolestaan muistuttavat, että palkat ovat liian pieniä elinkustannusten noustessa nopeasti.

Lähteet: Reuters, AFP