1. yle.fi
  2. Uutiset

Katutaiteilija Vhils vei metrovaunun museoon

Portugalilainen katutaiteilija Vhils ei tyydy maalaaman graffitteja. Vhils on tullut tunnetuksi seiniin kaiverretuista ja moukaroiduista reliefeistä. Nyt hän debytoi seinien sisällä viemällä palan kaupunkia museeon.

kuvataide
Reliefi.
Vhils: Kiinalaisnaisen kasvot Sanghaissa.Niu Yjxin / EPA

27-vuotias portugalilaistaiteilija on saanut nimeä kaivertamalla valtavia, urbaaneja potretteja rakennusten seiniin eri puolilla maailmaa, Lontoossa, Pariisissa, Riossa ja Sanghaissa.

Uusimmassa projektissaan "Leikkely" Vhils siirtyy kadulta museoon, tuoden mukanaan palan kaupunkia sisätiloihin.

Vhils on nimittäin viipaloinut lissabonilaisen metrojunan vaunun ja ripustanut ruhon kaupungin museon seinälle. Lisäksi hän kutsuu yleisöä makaamaan 4,5 tonnia painavien romujen alle.

Reliefi.
Vhilsin urbaani potretti Rion slummissa.Santi Carneri / EPA

- Metrojuna edustaa kaupunkia, jolle olen tehnyt ruumiinavauksen löytääkseni syyn sairauteen, joka sen tappoi, taiteilija selittää.

Vhils ilmoittaa teoksen olevan urbaani kannanotto ihmisten apatiaan kaupungeissa. Siihen, että ihmiset tuntuvat olevan halukkaita mukisematta hyväksymään sen mitä heille ja heidän ympärillään kaupungeissa tapahtuu.

Banksy noteerasi Vhilsin

Vhils breikkasi katutaiteilijana Lontoossa vuonna 2008, kun kulttimaineeseen nousseen brittikollegan Banksyn teos ilmestyi seinään, Vhilsin urbaanin naaman viereen. Tämä tapahtui Lontoon Cans graffitti-festivaaleilla.

Noteerauksen jälkeen identiteettinsä salaisena pitävän Banksyn agentti lisäksi tarjosi Vhilsille tilan teostensa esiin tuomiseen.

Reliefi.
Vhilsin reliefi Morron slummissa Riossa.Santi Carneri / EPA

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi