yle.fi-etusivu

Lukeminen on häviämässä kilpailun lasten vapaa-ajasta

Suomen kirjastoissa on huomattu, että lasten lukuinnostus on laskenut. Tästä syystä myös lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja lainataan entistä vähemmän. Innokkaita lukijoita kuitenkin riittää edelleen ja nuorille kustannetaan paljon laadukasta kirjallisuutta.

kulttuuri
Lappeenrannan kirjaston palvelujohtaja Päivi Oikkonen
Klaudia Käkelä / Yle

Lukuharrastus ei ole hävinnyt täysin, vaikka kiinnostus lukemiseen ja kirjojen lainaaminen on vähentynyt. Kirja kilpailee lasten vapaa-ajasta esimerkiksi internetin pelien kanssa.

Lappeenrannan kirjaston palvelujohtaja Päivi Oikkonen ei ole sitä mieltä, että tilanne olisi kuitenkaan täysin toivoton. Innokkaita lukijoita riittää, vaikka lapset lukevat vähemmän kuin ennen:

– Tämä ei ole kovin kamala asia, esimerkiksi Harry Potter –ilmiö vetää edelleen lapsia lukemisen pariin, Oikkonen kertoo.

Suurempi valikoima lasten- ja nuortenkirjoissa on yksi syy siihen, miksi lukeminen kiinnostaa edelleen. Lapsille kustannetaan nykyään paljon kirjoja ja ulkomaisten teosten tuonti on runsasta.

– Kotimainen lasten ja nuorten kirjallisuus on laadukasta ja siitä täytyy kiittää kustantajia. Kouluissa myös luetaan edelleen. Se on jo iso juttu, Oikkonen perustelee.

Esimerkki opettaa

Myös kirjastot tekevät oman osuutensa, jotta lukeminen kiinnostaisi lapsia.

– Teemme säännöllisesti kirjavinkkauksia, jolloin käymme kouluissa suosittelemassa kirjoja. Lukudiplomin vaikutus näkyy lainauksissa myös selvästi ja se ylläpitää lukuharrastusta. Lisäksi on käynnissä Oulun yliopiston ja Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen Lukuinto-ohjelma, johon koko Lappeenrannan kasvatustoimi lähtee mukaan tulevana syksynä, Oikkonen listaa.

Oikkosen mielestä aikuisen esimerkki on tärkeä ja hän kannustaakin vanhempia muun muassa lukemaan lapsilleen:

– Menkää lasten kanssa yhdessä kirjastoon. Siitä voi tehdä perheen yhteisen tavan vaikkapa kerran kuukaudessa. Kannattaa myös lukea lapsille ääneen ja sitä kautta tutustuttaa heitä kirjoihin.