1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Tietokoneita uusittu urakalla XP-päivityksen ohessa – enää ei aamukahvi ehdi jäähtyä, kun kone käynnistyy

Windows-tietokoneiden XP-käyttöjärjestelmän päivitys uudempaan on saatu valtaosin tehdyksi. Päivitysurakan aikana on kärrätty kierrätykseen jopa satoja tuhansia työasemia. Urakkaan jouduttiin, kun Microsoft päätti lopettaa pitkään käytössä olleen käyttöjärjestelmänsä.

tekniikka
Käsi tietokoneen hiirellä.
Tiina Jutila / Yle

Microsoft lopetti XP-käyttöjärjestelmänsä tuen pääosin viime huhtikuussa. Käytännössä järjestelmä muuttui alttiiksi tietokoneviruksille. XP-käyttöjärjestelmä on ollut käytössä vuosia aiottua pidempään, koska Microsoftin Vista ei kelvannut yrityksille.

Suomessa onkin parin viime vuoden aikana kärrätty kuorma-autoittain vanhoja työasemia kierrätykseen samalla, kun käyttöjärjestelmä on päivitetty uudempaan, yleensä Windows 7:ään. Joissakin yrityksissä odotettiin jopa vuosia sopivaa hetkeä tehdä isompi it-remontti.

– Edellisestä oli aikaa kahdeksisen vuotta. Nyt oli viimeinen hetki se asia tehdä. Se kyllä tehtiinkin sitten kunnolla, kertoo autoliike Vehon tietohallintojohtaja Hannu Harjula.

Vehossa vaihtoon meni kaikkiaan 1 400 työasemaa. Määrää voi pitää melko tyypillisenä kohtuullisen isolle yritykselle.

Paljon käsityötä

Päivityksiä tehneistä tietopalveluyrityksistä kerrotaan, että vaihtorumba on sujunut valtaosin vaivatta, vaikka urakka on ollut iso ja vaatinut paljon räätälöityä käsityötä.

– Sovelluksissa kesti aika pitkään aikaa, että kaikki sovellukset saadaan uudelle käyttöjärjestelmälle valmiiksi. Se oli se, mikä ehkä isoissa yrityksissä aiheutti sen, että hetken aikaa niiden kanssa jouduttiin tekemään töitä, sanoo it-palveluyhtiö Appelsiinin operatiivisen toiminnan johtaja Ville Rautio.

Jos työasemat ovat olleet riittävän uusia, niitä ei tietenkään tarvinnut vaihtaa uudempiin. Joissain tapauksissa on käynyt myös niin, että käyttöjärjestelmää ei lopulta voitu vaihtaa, vaan on jouduttu pitäytymään vanhassa käyttöjärjestelmässä.

– Nykyään löytyy hyviä tietoturvaohjelmia, joilla pystytään suojaamaan tai eriyttämään tällainen järjestelmä. Mutta totta kai se on aina riski, kertoo kehityspäällikkö Mika Hyppönen it-yhtiö Fujitsusta.

Kaikkiaan Suomen yrityksissä on jouduttu päivittämään vähintäänkin satoja tuhansia Windows-työasemia ja palvelimia XP-käyttöjärjestelmän vanhentumisen vuoksi. Urakka oli iso, mutta ei jää viimeiseksi – päinvastoin.

– Aika moni ajattelee nyt varmaan Windows 8:aa lähinnä kosketusnäyttölaitteisiin. Sitten on tietenkin seuraava Windows-versio, mikä sen nimi sitten onkaan, kunhan Microsoft sen julkaisee. Nyt siitä puhutaan nimellä Windows 9, ennakoi Appelsiinin Ville Rautio.

Palvelimista pilveen

Yritykset lisäävät myös koko ajan pilvipalveluiden käyttöä. Niiden avulla yritykset pääsevät eroon isoista laitehuoneista energiaa syövine ja jatkuvaa päivittämistä kaipaavine palvelimineen.

Vehossa arvioidaan, että pilvipalveluiden käyttö kasvaa lähelle puolta kaikesta it-toiminnasta seuraavien viiden vuoden aikana. Juuri nyt yrityksessä iloitaan siitä, että työaseman aamuista käynnistymistä ei tarvitse odotella niin kuin ennen.

– Jos koneen käynnistyminen ennen vanhaan kesti kymmenen minuuttia, niin tänä päivänä se kestää kaksi minuuttia. Sen kun kertoo 1 400:llä, niin se kertoo kuinka paljon työaikaa siinä säästyy aamulla, laskee Hannu Harjula.

Kahdeksan minuutin säästö merkitsee Veholle reilun 23 työpäivän säästöä joka aamu. Jos vastaava säästö lasketaan vaikkapa puolelle miljoonalle työasemalle ympäri Suomen, säästö olisi jo reilusti yli 8 000 työpäivää eli käytännössä yhden ihmisen kokonainen työura.

Lue seuraavaksi