Hyppää sisältöön

Ars Auttoinen tuo nykytaiteen maalaismaiseman keskelle

Taide- ja muotoilukeskus Ars Auttoisten kesänäyttely tutkii illuusion sekä tyhjän ja täyden suhdetta. Päijät-Hämeen Padasjoella sijaitseva Ars Auttoinen on koonnut luonnonläheiseen ympäristöön kotimaisen nykytaiteen kiinnostavimpia ilmiöitä jo useana kesänä.

Yksityiskohta Tyko Elon veistoksesta. Kuva: Yle

Kukko kiekuu pihalla, näyttelytilan ikkunoista näkyy ruohoa mutustelevia lampaita, kissa kävelee laiskasti pihapiirissä ja poutapilvihattarat kelluvat taivaalla.  Maalaismaisemaidyllissä sijaitseva Ars Auttoinen hämmentää ristiriitaisuuksillaan:  30-luvulla rakennettuun kouluun on tuotu ennakkoluulotonta nykytaidetta  nyt jo kuudetta kesää. 

Näyttelyissä on aiemmin kritisoitu yhteiskuntaa ja kulttuuria, ja tämänkin kesän_ Tyhjä täyttä täydempää_-katselmuksessa  ollaan kriittisiä, mutta hieman eri tavalla.

- Jos vain jokainen tekisi sitä sitä mikä tuntuu itsestä oikealta ja sitä mitä itse haluaa tehdä,  eikä sitä mitä syötetään jostakin: jos elämä on täytetty  kalentereilla ja tapahtumilla ja talo on täynnä tavaraa, niin onko se sitten kuitenkaan sellaista täyttä elämää, Ars Auttoisten toinen perustaja Teemu Salonen kyselee.

Paavo Halonen: Maija ja Eno Kuva: Yle

Tavaraa, tosin ei ihan perinteistä tavaraa  löytyy esimerkiksi  Paavo Halosen _Blackie,Alho, Musta Pegasos, Ornitologin painajainen- työstä. _ Teoksessa on hyödynnetty vanhaa rukkia, käsinkehrättyä pellavaa sekä joutsenen sulkia ja luita.

Lopputulos on maaginen.

Tyko Elon messumatosta, silikonista ja akryylimassasta tehdyt veistokset taas hurmaavat kuhmuisilla muodoillaan ja räikeillä väreillään, vaikka niissä tuntuu olevan kaikkea liikaa, näyttelyn teeman mukaan.

Harhakuvia

Auttoisilta löytyy myös taidetta, joka ei ole ollenkaan sitä miltä se näyttää. Antti Oikarinen esimerkiksi  on tehnyt hauraasta mdf-levystä veistoksen, joka  esittää  lattialla lojuvaa jatkojohtoa.

Antti Oikarisen veistos. Kuva: Yle

- Teoksessa on oleellista hoksaamisen tunne ja se, että se on oikeasti upea näyte käsityötaidoista. Jouduimme myös laittamaan lattialle varoituskyltin, jotteivät ihmiset kävelisi sen päälle, Teemu Salonen kertoo.

Simo Ripatin Tyhjä taas antaa illuusion ikkunan takaa tulevista valonsäteistä, vaikka teos on tehty langasta.

Kotimainen taide  riittää

Auttoisissa nähdään tänäkin vuonna pelkästään kotimaista taidetta. Syynä ovat muun muassa kuljetuskustannukset,  mutta myös kotimaisen nykytaiteen taso.

- Se mitä olen ulkomailla käynyt katsomassa näyttelyitä, niin olen oikeasti todennut että suomalaisen nykytaiteen taso on hyvä. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään tarvetta tuoda taidetta ulkomailta,  Ars Auttoisten toinen perustaja Kati Joki toteaa.

Mutta onko Auttoinen joskus hurjinekin visioineen sitten jonkinlainen vastaisku perinteiselle kesätaidenäyttelylle?

- Se miten aloitettiin  tätä tekemään... mehän emme edes tienneet  mikä on kesänäyttely, kun suunnittelimme ensimmäistä näyttelyä. Oikeastaan tulimme tähän näyttelymaailmaan ihan puskista,  muotoilijoinakin toimivat  Salonen ja Joki toteavat.

.
.