Obama lupaa auttaa tulitauon saamisessa Hamasin ja Israelin välille

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa puhelimessa puhunut Yhdysvaltain presidentti kehotti osapuolia malttiin, mutta sanoi Israelilla olevan oikeus puolustaa itseään.

Ulkomaat
Israelin ilmaiskun jälkiä Gazan kaupungissa.
Israelin ilmaiskun jälkiä Gazan kaupungissa 9. heinäkuuta.Thomas Coex / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut olevansa valmis auttamaan Lähi-idän tuoreimman konfliktin rauhoittamisessa. Obama lupasi puhelinkeskustelussa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa, että Yhdysvallat haluaa auttaa palestiinalaisten Hamas-järjestöä ja Israelia tulitauon solmimisessa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut kriisin osapuolia solmimaan välittömästi tulitauon, mutta Netanjahu sanoi aiemmin, ettei Israel edes harkitse tulitaukoa Hamasin kanssa.

Israel on iskenyt viime päivinä Gazan palestiinalaisalueella lähes 900 kohteeseen ja tappanut yli 80 ihmistä. Hamas on puolestaan ampunut Israeliin yli 300 rakettia. Israelin ilmapuolustus on tuhonnut suurimman osan raketeista, eivätkä ne ole vaatineet kuolonuhreja.

Obama tuomitsi raketti-iskut ja sanoi Israelilla olevan oikeus puolustaa itseään. Samalla Yhdysvaltain presidentti kuitenkin kehotti osapuolia malttiin ja välttämään siviiliuhreja.

Myös Netanjahun kanssa puhelimessa puhunut Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi huolensa siviiliuhreista ja vaati loppua verenvuodatukselle. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa puhunut Ranskan presidentti François Hollande tuomitsi Israelin siviiliuhreja aiheuttaneet iskut ja kehotti osapuolia pyrkimään pysyvän rauhansopimuksen solmimiseen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters