1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäiset kandit paikkaavat hammaslääkäripulaa Itä-Suomessa

Itä-Suomen yliopiston ensimmäiset hammaslääketieteen kandidaatit helpottavat hammaslääkäripulaa Itä-, Keski- ja Etelä-Suomessa. 20 opiskelijaa on tänä kesänä oman alan kesätöissä ensimmäistä kertaa.

Kuva: YLE / Savo

Ensimmäiset Kuopiosta valmistuneet kandit paikkaavat Itä-Suomen hammaslääkäripulaa. Itä-Suomen yliopistosta keväällä valmistuneet noin 20 hammaslääketieteen kandidaattia ovat nyt ensi kertaa kesätöissä. Kandit ovat sijoittuneet kesätöihin Itä-, Keski- ja Etelä-Suomen alueelle.

Suurin osa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista on kotoisin samoilta seuduilta kuin missä he nyt paiskivat kesätöitä.

Itä-Suomen hammaslääketieteen yksikön johtaja Liisa Suomisen opiskelijan kesätyöpaikan paikkakunta määräytyy opiskelijan oman aktiivisuuden mukaan.

– Kandit ovat itse hakeneet kesätyöpaikkansa, joten heidän sijoittumisensa määräytyy sen mukaan. Osa opiskelijoista on halunnut muuttaa kesäksi aivan uudelle paikkakunnalle, kun taas toiset ovat ehkä valinneet kesätyöpaikan sen mukaan missä isovanhemmat voivat auttaa esimerkiksi lastenhoidossa, kertoo Suominen.

Uusille hammaslääkäreille kovia odotuksia

Kaikki Itä-Suomen yliopiston ensimmäisellä, vuonna 2010 alkaneella hammaslääketieteen vuosikurssilla aloittaneet opiskelijat ovat saaneet kesän alussa Valviralta luvan toimia viransijaisina. Noin 20 hengen suuruinen vuosikurssi valmistuu hammaslääkäreiksi keväällä 2015.

Valmistuvia hammaslääkäreitä kohtaan on ladattu suuret odotukset erityisesti Itä-Suomessa, jossa hammaslääkäreistä on suurin pula. Ensimmäisten Kuopiossa opiskelleiden hammaslääkärien valmistuminen saattuukin ajankohtaan jolloin hammaslääkäripula on ennusteiden mukaan syvimmillään. Suominen arvioi, että ainakin ensimmäisen vuosikurssin hammaslääketieteen opiskelijoissa voisi useita, jotka jäävät Itä-Suomen alueelle pysyvämmin töihin.

– Hyvä arvaukseni on, että nämä opiskelijat, jotka ovat täältä kotoisin, niin suuntautuvat tänne jatkossakin. Ensimmäisen vuosikursiin opiskelijoista suurin osa on kotoisin Itä- ja Keski-Suomesta. Seuraavilla kursseilla on hammalääketieteen opiskelijoita enemmän eli noin nelisenkymmentä, mutta heistä moni on kotoisin Etelä-Suomesta, Suominen arvioi.

Hammaslääketieteenkoulutus käynnistyi Kuopiossa uudelleen vuonna 2010, ja siitä on odotettu pysyvää vastausta Itä- ja Väli-Suomea vaivaavaan hammaslääkäripulaan. Kuopiossa on koulutettu hammaslääkäreitä ennenkin, silloisen Kuopion yliopiston hammaslääketieteen koulutus lakkautettiin vuonna 1998.

Juttua tarkennettu: Kaikki Itä-Suomen yliopiston ensimmäisellä, vuonna 2010 alkaneella hammaslääketieteen vuosikurssilla aloittaneet opiskelijat ovat saaneet kesän alussa Valviralta luvan toimia viransijaisina. Juttua on tarkennettu viittaamalla vuonna 2010 alkaneeseen ryhmään.