Kemijokisuun ruoppausta joudutaan odottamaan

Kemijoen ja meren yhtymäkohdassa venereitit ovat vuosien varrella sekä madaltuneet että siirtyneet alkuperäisiltä paikoilta. Väylänruoppaus on ollut paikallisten veneilijöiden toivelistalla jo vuosikausia.

ruoppaus
Moottoritien uusien Kemijoen siltojen käyttöönotto.
Uusilla Kemijoen silloilla on kevyen liikenteen väylä. Väylän yhteyteen on rakennettu kaksi näköalatasannetta.YLE / Reijo Sunnari

Kemijokisuun ja läheisen merialueen venereittien ruoppaus tuskin toteutuu vielä ensi kesänäkään. Väylien ruoppaus on mukana Lapin ELY-keskuksen hankeohjelmassa, mutta ministeriöltä rahoitusta ei todennäköisesti tule ensi vuodelle. Myös Kemin ja Keminmaan kunnilta tarvitaan rahoituspäätös. Kemi ehti varata rahaa ruoppaukseen jo puolenkymmentä vuotta sitten mutta tuo päätös on vanhentunut.

Ruoppaukselle on jo aiemmin myönnetty ympäristölupa, joka on vanhenemassa tämän vuoden lokakuussa. Luvalle on haettu jatkoaikaa.

– Väylä on paitsi madaltunut, niin myös siirtynyt alkuperäiseltä paikalta eikä se enää ole väylämerkkien osoittamassa paikassa, kertoo Kemin seudun urheilukalastajien puheenjohtaja Jani Järvinen.

– Vähintäänkin huonokuntoiset ja väärässä paikassa olevat väylämerkit ja peilit olisi hoidettava sellaiseen kuntoon, että reittejä tuntematonkin pystyisi turvallisesti väylillä liikkumaan, sanoo Järvinen.