Maalitöhryjen putsaus taideteoksista tulee kalliiksi

Maalisuttausten poistaminen maksaa Tampereen kaupungille noin 150 000 euroa vuodessa. Myös taideteoksia joutuu töhrimisen kohteeksi keskimäärin puolen kymmentä teosta vuodessa. Niitä ei aina saada alkuperäiseen kuntoon.

Kotimaa
Kalle Päätalon muistomerkki Tampereella
Arja Renell

Vastikään Tampellan alueella paljastettu Päätalo-teos töhrittiin jo ennen sen paljastamista. Materiaaleissa on ongelmansa, kertoo museomestari Jyrki Järvinen Tampereen kokoelmakeskuksesta:

– Puhdistaminenhan on vähän hankalaa, kun se on tehty Cor-Ten teräksestä, jonka on tarkoitus olla ruosteen värinen ja karkea ruostepinta.

Kun maaleja putsataan pois, niin tämän tyyppisen pinta kiillottuu. Sen jälkeen kestää, ennen kuin pinta on jälleen karkea ja ruosteinen.

– Samoin se on monessa muussakin veistoksessa, museomestari Järvinen huokaa.

– Kun pintaa puhdistetaan, niin veistoksen patina kuluu. Tämän kautta puhdistaminen saattaa pikemminkin vahingoittaa taideteosta.

–Jos huokoiseen pintaan vedetään spraymaalia, se menee tosi syvälle. Sitten pinta hioutuu sileäksi ja on sen jälkeen eri näköinen kuin muu osa teosta.

Juttua korjattu 11.7.2014 klo 8.27: Tampereen kaupungilla menee 150 000 euroa vuodessa maalisuttausten poistamiseen, vain osa tästä summasta tulee taideteosten puhdistuksesta.