Israel jatkaa Gazan pommittamista – uhriluku kasvaa

Israelin ilmaiskut ovat tappaneet ainakin kuusi ihmistä Gazassa aikaisin perjantaina.

Ulkomaat
Videokuva Israelin ilmaiskusta Gazan kaupunkiin.
Videokuva Israelin ilmaiskusta Gazan kaupunkiin 9. heinäkuuta.Mohammed Saber / EPA

Israel jatkaa neljättä päivää Gazan pommittamista mereltä ja ilmasta. Palestiinalaisten sairaalalähteiden mukaan perjantaiaamun pommituksissa on kuollut ainakin kuusi ihmistä ja 15 loukkaantunut.

Israel on iskenyt Gazan palestiinalaisalueella lähes 900 kohteeseen ja tappanut noin 90 ihmistä tiistaina alkaneessa hyökkäyksessä. Suurin osa kuolleista on siviilejä.

Israelin ilmaiskujen tavoitteena on saada loppumaan raketti-iskut Gazasta Israeliin. Palestiinalaisjärjestö Hamas on ampunut Israeliin yli 470 rakettia. Israelin ilmapuolustus on tuhonnut suurimman osan raketeista, eikä kukaan ole kuollut.

Tänään perjantaina Gazasta ammutun raketin kerrotaan osuneen bensiiniasemalle Etelä-Israelissa Ashdodissa liki 30 kilometrin päässä Gazasta. Kolme ihmistä loukkaantui, yksi heistä vakavasti, kertovat sairaalalähteet.

Tel Avivin alueella puolestaan on ammuttu alas kolme Gazasta ammuttua rakettia.

Kriisi jakaa turvallisuusneuvoston

Israelin hallinto on vihjaillut maahyökkäyksestä Gazaan, jos rakettitulitus ei lakkaa. Edellisen kerran israelilaissotilaat hyökkäsivät Gazaan alkuvuonna 2009.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui eilen käsittelemään Israelin ja palestiinalaisten kriisiä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati kokouksessa kriisin osapuolia solmimaan välittömästi tulitauon.

Israelin ja palestiinalaisten kriisi on aiheuttanut syvät jakolinjat turvallisuusneuvostossa, jossa Yhdysvallat tukee Israelia, kun taas suurin osa muista jäsenmaista suhtautuu myötämielisesti palestiinalaisten pyrkimyksiin.

Rakettituleen ja ilmaiskuihin kärjistynyt kriisi alkoi kolmen israelilaisnuoren kuolemasta kesäkuussa. Tämän jälkeen palestiinalaispoika löydettiin elävältä poltettuna ja poliittinen tilanne kärjistyi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP