1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perämeren puskasavotta kiinnostaa ympäri maailman

Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven saaressa on ahkeroinut luonnonhoitotöiden parissa parikymmentä vapaaehtoista. Viikon mittaiselle leirille on osallistunut talkoolaisia suomalaisten lisäksi ulkomaalaisia jopa maapallon toiselta äärilaidalta.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Raivaussakset heiluvat vinhaa vauhtia Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven saaressa. Villiintynyt katajapusikko on raivattava pois kivien päältä.

Vapaaehtoisten raivaajien joukosta kantautuu iloinen puheensorina. Keskustelua käydään enimmäkseen englanniksi, sillä parinkymmenen hengen joukkoon mahtuu talkoolaisia ympäri maailmaa.

Uusiseelantilainen Sybill Ritter viihtyy talkootöissä, mutta vihaa hyttysiä. Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Yksi vapaaehtoisista on Uudesta-Seelannista saapunut Sybill Ritter, joka on ensimmäistä kertaa leirillä.

– Halusin tehdä jotain merkittävää suomalaisen luonnon hyväksi. Samalla olen tutustunut suomalaiseen kulttuuriin ja uusiin ihmisiin, Ritter iloitsee.

"Miten te pystytte elämään hyttysten kanssa"

Talkooleirille osallistuu ensimmäistä kertaa myös Etelä-Koreasta tullut Se Ryoon Kim. Hän oli etsinyt jo kauan sopivaa tilaisuutta päästäkseen tutustumaan kansallispuistoon.

Maalaustöiden ohessa Kim kertoo ihmettelevänsä valoisia öitä.

– On todella ihmeellistä, että kesällä voi mennä illalla ulos! Etelä-Koreassa ei voi tehdä niin, koska on niin pimeää, Kim pohtii.

Ritteriä ja Kimiä yhdistää meitä suomalaisiakin vihastuttava kesäinen ilmiö, hyttyset.

– Miten te pystytte elämään niiden kanssa? Olen peittänyt ihoni kauttaaltaan ja suihkuttanut älyttömästi hyttysmyrkkyä! Miten sinulla ei ole hyttysen puremia? Vai maistuuko niille paremmin ulkomaalainen veri, Ritter naurahtaa.

Se Ryoon Kim espanjalaisen toverinsa kanssa.

Vapaaehtoiset puskanraivaajat on Perämeren saareen tuonut Pidä Lappi siistinä ry ja Metsähallitus. Talkoolaisille ei makseta työstä, mutta osallistuminen ei myöskään maksa heille mitään.