Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta päättyy marraskuussa

Syynä Punkalaitumen vastaanottokeskuksen ovien sulkemiseen on kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan se, että Suomeen hakeutuu vähän turvapaikanhakijoita.

Kotimaa
Äiti ja lapsi Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa
Äiti ja lapsi vastaanottokeskuksessa.Antti Eintola / Yle

Punkalaitumen vastaanottokeskuksen kohtalo on käytännössä sinetöity. Kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan toiminta päättyy marraskuun alussa. Turvapaikanhakijat odottavat parhaillaan tietoa sijoituspaikasta.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksen tilanteeseen vaikuttaa Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden vähäinen määrä.

– Tilannetta kuvaa se, että yksin Ruotsiin tulee kuukaudessa tuplat se määrä turvapaikanhakijoita, mitä meille olisi tulossa nyt koko vuonna.

Innan mukaan asiasta keskustellaan edelleen viranomaisten kanssa, mikäli syksyn aikana esimerkiksi Ukrainasta, Irakista tai muualta olisi Suomeen tulijoita. Inna sanoo Punkalaitumen olevan vähintään niiden keskusten joukossa, jotka voidaan tarvittaessa avata nopeasti uudestaan.

– Ei tässä nyt voi sanoa mitään varmaa. Syksy näyttää paljon paremmin tilanteen.

Vastaanottokeskuksen sulkeminen on Punkalaitumelle menetys. Inna muistuttaa, että vastaanottokeskuksen eteen on tehty paljon töitä.

– Ja todettu se, että olemme erittäin kilpailukykyinen keskus ja yksikköhinnaltaan huomattavasti halvempi, mitä muun muassa valtion laitokset, jotka pidetään muista syistä auki, Lauri Inna harmittelee.