14-vuotias kuopiolaispoika opetteli ohjelmoimaan Youtubesta ja teki sienioppaan älypuhelimille

Mistä voisi tienata paljon rahaa, mietti Niklas Ansamaa kaksi vuotta sitten. Poika innostui ohjelmoinnista ja nyt ensimmäinen tuote on jo kuluttajien saatavilla.

luonto
Niklas Ansamaa näyttää itse ohjelmoimaansa Sienikirja-sovellusta iPhonelle.
Niklas Ansamaa kertoo, miten hän innostui ohjelmoinnista ja mistä lähti idea sienioppaan tekemiseen.

Mitä tehdä, kun innokas sienestäjä ei löydä kaipaamaansa älypuhelinsovellusta mistään? 14-vuotias Niklas Ansamaa päätti ohjelmoida sellaisen itse.

Pikkulapsesta saakka äitinsä kanssa sienimetsässä käynyt kuopiolaispoika innostui ohjelmoinnista kaksi vuotta sitten. Motiivina oli Ansamaan mukaan mammona.

– Luin netistä, miten saa jostain rahaa. Siitä (ohjelmoinnista) voi saada aika paljon. Kun ohjelmien tekijöitä ei hirveästi ole, ajattelin liittyä siihen joukkoon, Ansamaa kertoo.

Ohjelmoimisen poika kertoo oppineensa Youtube-videoista.

– Siellä kerrotaan niitä juttuja vähän niin kuin pätkissä, että mistä voi tehdä mitäkin, Ansamaa selventää.

Tuhansia latauksia, rahaa tullut "jonkin verran"

Niklas Ansamaan luoma Sienikirja-sovellus on ollut muutamien kuukausien ajan ladattavissa Applen älypuhelimiin ja tabletteihin. Kyseessä on sienten tunnistusopas, josta on tarjolla suppeampi maksuton versio ja yli sadan sienen tiedot sisältävä maksullinen sovellus. Latauksia on jo tuhansia.

Maksullisen sovelluksen lataaminen maksaamuutaman euron, josta Apple tilittää sovitun prosenttiosuuden Ansamaalle. Bisnesmiehen alku ei paljasta, kuinka tuotollinen sovellus on ollut.

Kun tarpeeksi tulee rahaa, voisin lähteä opiskelemaan ohjelmointia Amerikkaan.

Niklas Ansamaa

– Ei sitä pysty paljastamaan, mutta on se kuitenkin tuonut rahaa jonkun verran.

Ohjelmointi ei välttämättä ole halpaa puuhaa. Niklas sanoo Sienikirja-projektiin uponneen joitakin tuhansia euroja. Muun muassa tietokone piti vaihtaa uuteen ja ohjelmistohankinnat nielivät myös rahaa.

Ansamaa haki ja sai rahoitusta urakkaan muun muassa Pelastakaa lapset ry:ltä ja evankelis-luterilaiselta kirkolta. Sienten kuvat ja tunnistetiedot poika sai pitkäaikaiselta sieniharrastajalta.

Vanhemmat tukeneet, kaverit ihmetelleet

Ansamaa kertoo, että vanhemmat ovat tukeneet projektia koko ajan. Kaverit ovat Niklaksen mukaan "vähän ihmetelleet, että semmosta olet sitten mennyt tekemään".

– On se palaute kuitenkin ollut ihan positiivista.

Nuori ohjelmoija paljastaa, että hänellä on parhaillaankin työn alla uusia projekteja. Esimerkiksi Sienikirjasta on jo tekeillä versio Android-pohjaisiin käyttöjärjestelmiin. Tulevaisuus näyttää minne tie vie, mutta ala kiinnostaa ammatiksi asti.

– Kun tarpeeksi tulee rahaa, voisin lähteä opiskelemaan ohjelmointia Amerikkaan, Ansamaa suunnittelee.