Kokemäenjokeen lorahti myös kobolttia, kuparia, lyijyä ja kadmiumia

Norilsk Nickelin aiheuttamasta Suomen suurimmasta nikkelivuodosta paljastuu päivittäin uusia käänteitä. Viimeisimmän tiedon mukaan Kokemäenjokeen on vuotanut nikkelin lisäksi suuri lajitelma muita metalleja. Niidenkin vaikutukset vesistölle ovat vielä selvittämättä.

Kotimaa
Norilsk Nickelin tehtaan piippu puiden takana Harjavallassa 8. heinäkuuta 2014.
Harjavallassa Satakunnassa sijaitsevalta Norilsk Nickelin tehtaalta pääsi viikonlopun aikana noin 66 tonnia nikkeliä Kokemäenjokeen. Jussi Partanen / Lehtikuva

Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedotti eilen, että Kokemäenjokeen pääsi viikonlopun aikana vuotamaan nikkelin lisäksi joukko muitakin metalleja. Vesistöjen erikoisasiantuntija Harri Helminen kertoo, että Norilsk Nickeliltä saadun selvityksen mukaan vuotaneen prosessiveden joukossa on ollut nikkelin lisäksi kobolttia, kuparia, lyijyä ja kadmiumia.

– Nämä kaikki vaikuttavat vesistöön eri tavalla, mutta niiden vaikutukset ovat käytännössä samanarvoisia. Vielä ei tiedetä, mitkä niiden vaikutukset vesistöön tulevat olemaan, Helminen kertoo.

Muiden metallien pitoisuudet pieniä

Harri Helmisen mukaan jokeen on päässyt kobolttia noin 1 000 kiloa. Kuparin, lyijyn ja kadmiumin määrä on todennäköisesti pienempi, mutta se selviää vasta tarkemmissa tutkimuksissa.

– Nikkeliä pääsi vesistöön 66 000 kiloa ja sen pitoisuus vedessä on aivan eri luokkaa kuin muiden metallien. Mutta me analysoimme nekin hyvin yksityiskohtaisesti ja tutkimme tämän asian, Helminen vakuuttaa.

Uskaltaako vettä käyttää vai ei?

Harri Helminen kertoi julkisuudessa keskiviikkona, että hän suosittelee Kokemäenjoelle käyttörajoituksia, kunnes pitoisuudet ovat laskeneet riittävän alhaisiksi. Suositukset koskivat lähinnä löyly- ja kasteluveden käyttöä. Jokivarren kunnat ilmoittivat seuraavana päivänä, että mitään käyttörajoitusta ei ole syytä asettaa. Helmisen sanoja voi tulkita niin, että näkemyserojakin löytyy.

– Minulta on kysytty esimerkiksi sellaista, että voiko vettä käyttää perunoiden kasteluun. Kerroin soittajalle minkälaisen suosituksen olen asiassa itse antanut. Sitten kerroin, että kaupungin mukaan rajoituksia ei ole, niin ei niitä sitten ole, hän toteaa.