1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Näyttelijä Armi Toivanen: En lähde rooliin julkisuuskuvan takia

Armi Toivanen näyttelee Elämältä kaiken sain -elokuvassa, jonka kuvaukset ovat käynnissä Turussa. Loppuvuodesta Suomessa saa ensi-iltansa kaksi pitkää elokuvaa, joissa Toivanen nähdään pääosassa.

Armi Toivanen Elämältä kaiken sain -elokuvan tiedotustilaisuudessa Turun Satavassa. Taustalla Jani Volanen, joka näyttelee elokuvassa remonttimiestä. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Armi Toivanen näyttelee draamakomediaksi kuvaillussa Elämältä kaiken sain -elokuvassa Tiinaa, joka muuttaa poikaystävänsä kanssa pieneen rannikkokaupunkiin hoitamaan isäänsä.

Toivasen pyysi projektiin elokuvan käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä, jonka kanssa Toivanen on tehnyt töitä aiemmin muun muassa teatterin parissa. Kun Keski-Vähälän jälkeen Toivanen sai vielä soiton ohjaaja Mika Kaurismäeltä, ei kieltäytymiselle jäänyt varaa.

– Mieluiten haluan löytää itseni siitä käsiksestä. En lähtisi juttuun mukaan sen takia, että juuri tällä hetkellä lärvi on jollain tapaa tuttu televisiosta, tai että julkisuuskuvan takia halutaan johonkin rooliin. Se ei riitä mulle, Toivanen sanoo.

Toista kertaa Peter Franzénin rinnalla

Elämältä kaiken sain -elokuvassa Armi Toivasen Tiina-hahmon poikaystävää Tomia näyttelee Peter Franzén. Asetelma ei ole tavallaan ensimmäinen kerta valkokankaalla: Toivanen näytteli vuonna 2009 ensi-iltaan tulleessa Rööperissä Kristaa, joka on elokuvassa Franzénin esittämän huumeongelmaisen Krisu Teräsvuoren tyttöystävä.

Raskausmaha pyöreänä röökiä tuprutteleva Krista-hahmo lähinnä vilahti Rööperissä. Krista oli Toivasen ensimmäinen rooli pitkässä näytelmäelokuvassa. Nyt Toivanen näyttelee taas Franzénin rinnalla, mutta pääosassa.

–Rööperissäoli kaksi kuvauspäivää, eikä siinä hirveästi päästy tunnelmaan. Ne olivat vain sellaisia käväisyjä. Pete on näyttelijänä luotettava ja kovan luokan ammattilainen. Arvostan sitä, että pystyy ammattimielessä juttelemaan kaiken läpi.

Ihmiset ovat mielestäni hellyttäviä ja hauskoja, kun ne rämpivät tosissaan.

Näyttelijä Armi Toivanen

_Elämältä kaiken sain _-elokuvassa nähdään myös Vesa-Matti Loiri, joka näyttelee Tiinan isää Urhoa. Elokuvan synopsiksen mukaan Tomi ja Tiina muuttavat rannikkokaupunkiin hoitamaan Urhoa, mutta yhteiselo ei ota lainkaan sujuakseen.

– Näyttelijät ovat varmaan erilaisia, mutta Veskusta näkee, että se on ihan elementissään näyttelijänä. Pilke silmäkulmassa antaa ja vastaanottaa, eikä mun tarvitse miettiä, voi vain tehdä. Jo ensimmäisten kohtausten kuvauksissa oli heti sitä jotain, Toivanen sanoo.

Peter Franzén näyttelee Elämältä kaiken sain -elokuvassa Tomia, joka on Armi Toivasen Tiina-hahmon poikaystävä. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Kahdessa draamakomediassa vuoden lopulla

Vuoden lopulla elokuvateattereiden lippuluukuilla saattaa syntyä tilanne, jossa katsoja voi valita kahden Armi Toivasen elokuvan välillä.

Elämältä kaiken sain saa ensi-iltansa loppuvuodesta. Lisäksi 26. joulukuuta tulee ensi-iltaan Antti Heikki Pesosen käsikirjoittama ja ohjaama Päin seinää, jossa Toivanen on pääosassa.

Päin seinää -draamakomediassa Toivanen näyttelee Essi-nimistä yksinhuoltajaäitiä, joka pyrkii estämään tyttärensä huostaanoton.

– Se on jotain sellaista, mitä Suomessa ei ehkä ole totuttu näkemään. Esimerkiksi Briteissä samanlaisia on paljon. Tosielämän oikeita ja vaikeita asioita, mutta silti se on hellyttävää komediaa.

Se, että on mukana draamakomediassa tai komediassa, ei tarkoita, etteikö näyttelisi tosissaan.

Näyttelijä Armi Toivanen

Toivanen näytteli pääosaa myös Pesosen Korsoteoriassa, joka on eräänlainen Päin seinää -elokuvan sisarteos. Ohjaaja-käsikirjoittajan ja näyttelijän yhteistyöstä tuli niin tiivistä, että Pesonen käsikirjoitti Päin seinää -elokuvan Essi-hahmon nimenomaan Toivasta varten.

Toivanen huomauttaa, että hän näyttelee elokuvassa täysin tosissaan draamaa, mutta lopullinen komedia syntyy käsikirjoituksesta ja ohjaajan otteesta.

Ja tosissaan ovat Päin seinää -elokuvan hahmotkin.

– Ihmiset ovat mielestäni hellyttäviä ja hauskoja, kun ne rämpivät tosissaan. Sellaista helvetinmoista kamppailua ja pyristelyä moneen suuntaan. Vaikka kuinka sanoisi, että älä nyt hakkaa sitä päätä seinään, silti se vain jatkaa.

"Näyttelen hyvää tekstiä"

Elämältä kaiken sain on draamakomedia. Päin seinää on draamakomedia. Samankaltaisia aineksia oli myös yli 400 000 katsojaa keränneessä 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvassa. Toivanen on myös tuttu Putouksesta.

Komediapainotteisesta urasta huolimatta Toivasta on turha yrittää lokeroida minkään tietyn genren näyttelijäksi.

– Kyllä mä esimerkiksi Päin seinää -leffassa ihan draamaa näyttelen. Siellä itketään ja huudetaan ja myös näytellään komiikkaa. Se, että on mukana draamakomediassa tai komediassa ei tarkoita, etteikö näyttelisi tosissaan. En pelkää profiloitumista, enkä kyllä haluakaan mihinkään profiloitua.

Toivasen mukaan erityisesti elokuva-alan ulkopuolella ja varsinkin ulkomailla tyypillisesti kysytään, näytteleekö näyttelijä mieluummin komediaa vai draamaa tai teatterissa vai elokuvissa.

– Sanon, että Suomessa nyt näytellään ihan kaikkea. Ei täällä oikein pysty valikoimaan hommia. Mä näyttelen mielelläni, se on ehkä paras vastaus. Mä näyttelen hyvää tekstiä.