Pidä siestaa – UV-säteily on nyt voimakasta

Siestan pitäminen puoliltapäivin kannattaa nyt, sillä UV-säteilyn ennustetaan edelleen pysyvän voimakkaana Hämeessä ja lounaisessa Suomessa. Erityisesti lasten herkkä iho kaipaa suojaa haitalliselta säteilyltä.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Jokioisten mittausaseman mukaan ultraviolettisäteily on ollut voimakasta keskipäivällä jo usean päivän ajan. Ennusteen mukaan UV-säteily heikkenee lauantaina hieman, mutta palaa sunnuntaina voimakkaaksi. UV-indeksi voi nousta lukemaan kuusi.

Korkein Suomessa mitattu UV-arvo on seitsemän.

Pilvinen taivas ei suojaa, sillä UV-säteily läpäisee pilvet helpommin kuin näkyvä auringonvalo. Vain matalalla olevat paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä tehokkaasti.

Asiantuntijat suosittelevat välttämään oleskelua auringossa ilman suojaa keskipäivällä, kun säteily on voimakkainta. Parhaiten ihon suojaa vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon. Siestan viettäminen on monella tapaa hyvä asia kesällä.

Aurinkovoiteet suojaavat ihoa palamiselta, mutta ne eivät pysty täysi estämään soluvaurioita aiheuttavaa säteilyä pääsemästä iholle. Erityisesti lasten ihon suojaamiseen tulee kiinnittää huomiota, sillä se on herkempi UV-säteilyn haittavaikutuksille.