1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Sinileväkesästä tulossa jopa runsas Etelä-Savossa

Sateet antoivat leville ravintoa ja nyt aurinko auttaa levät kasvuun.

levät
Sinilevää
Yle

Sinileväkesästä on tulossa vähintään keskinkertainen ellei jopa runsas Etelä-Savossa. Havaintoja sinilevästä on tehty jo sekä Saimaalta että Puulavedeltä hieman tavanomaista enemmän. Vaikka kylmä kesäkuu hillitsi levien runsastumista, sateet ruokkivat leviä.

– Ravinteita huuhtoutui rannoilta sateiden mukana vesiin jonkin verran tavallista enemmän ja nyt kun pintavesien lämpötila on lähellä kahtakymmentä astetta, niin odotettavissa on runsaahko sinileväkesä, kertoo hydrobiologi Pekka Sojakka.

Jo keskinkertainen sinilevien esiintyminen tarkoittaa sitä, että levää tulee tänä kesänä ainakin niille rannoille, joilla sitä on aiempina kesinä yleensä tavattu. Säät kuitenkin vaikuttavat. Sinilevät runsastuvat sitä enemmän, mitä lämpimämpää ja aurinkoisempaa on. Myös tuulella on suuri merkitys.

– Sinileväthän on sellainen eliöryhmä, joka kelluu vesirungon pintakerroksessa ja tuulihan toimii silloin sinilevän kuljettajana. Se voi hyvinkin pitkästä matkasta kasata sinilevää suojaisille lahtialueille. Vaikka meillä olisi käytännössä kirkasvetinen ja puhtaana pidetty järvi, niin sinilevää voi tulla sinne suojaisiin poukamiin ihan häiriöksi asti.

Sinilevä on myrkyllistä, eikä sitä pidä käyttää löyly- tai pesuvetenä. Sinileväisessä vedessä uimisen jälkeen täytyy peseytyä.

Sinilevä näytää vedessä sinertävilät tai vihertäviltä hiukkasilta, joita voi leijua vedessä erilaisia määriä. Pahimmillaan levää esiintyy suurina lauttoina. Alkukesästä sinilevän voi sekoittaa siitepölyyn. Sinilevää kuitenkin esiintyy yleensä vasta ilmojen lämmettyä heinä-elokuussa.

Lue seuraavaksi