Antiikkituntija Hagelstam ymmärtää, että juustomuotteja voi himoita

Uudesskaupungissa sijaitseva Mattilan talonpoikaistila kerää kiitosta antiikkipiireissä. Wenzel Hagestam on ollut kirjoittamassa jo kahta tilan esineistöä esittelevää kirjaa. Uusin kertoo tilan juustomuottikokoelmasta.

Wezel Hagelstam esittelee juustomuottia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam ja toinen Juusto muotissa -kirjan kirjoittaja Matti Jussila ihastelevat juustomuottiseiniä Mattilan talonpoikaistilalla Uudessakaupungissa. Heille kokoelma on tuttu, sillä noin sadasta kauneimmasta kerrotaan uudessa kirjassa.

– Ne on loistavia esimerkkejä talonpoikaisesta käsityötaidosta. Kotijuustot puolestaan olivat tärkeitä talonpoikaisessa ruokakulttuurissa, pohtii Jussila.

Se, että muotteja on käytetty, lisää Hagelstamin mukaan niiden arvoa.

– Miten hieno on tämä valkoinen pinta. Se tulee vain käyttöjen kautta. Tätä ei missään taideteoksessa saada aikaan muuta kuin ajan kanssa. Ymmärrän, että näitä voidaan himoita ja himoita myös hyviä juustoja, naurahtaa Hagelstam.

Suomen juustomuotit imuroitu Kalantiin

Mattilan tilan juustomuottikokoelma on Suomen laajin ja monipuolisin. Muotteja on yhteensä yli 400. Wenzel Hagelstam arvioi, että juustomuotteja ei ole enää paljon tarjolla antiikkimarkkinoilla.

Tätä ei missään taideteoksessa saada aikaan muuta kuin ajan kanssa.

Wenzel Hagelstam

–  Luulen, että kyllä tämä perhe on imuroinut aika tyhjäksi nämä markkinat. En ole missään nähnyt tällaisia määriä enkä näin hienoja. Vanhimmat ovat 1700-luvun puolesta välistä, kertoo Hagelstam.

Mattilan tila on auki vain yhden viikon kesän aikana

Mattilan talonpoikaistilan pihapiirissä on 17 erilaista rakennusta, jotka omistajapariskunta Anne ja Pentti Siivonen ovat entisöineet. Esineitä on yli 7 000. Enää ei uusia esineitä haeta kovalla innolla. Pariskunnan keräilyharrastus alkoi 1970-luvulla.

– Tällaisia suurkeräilijöitä kuin mekin nyt ollaan, ei enää synnykään. Ei ole esineistöä saatavillakaan enää, kertoo Pentti Siivonen.

Tilalla on kuitenkin huomattu nuorten into hankkia vanhoja esineitä.

– Ne haluavat jonkun vanhan esineen, joka on ollut mummulla tai vaarilla. Ne haluavat omaan kotiinsa sellaisen, kertoo Anne Siivonen.

Kävijät kiittelevät talonpoikaistunnelmaa

Kävijöistä monet ovat käyneet tilalla monta kertaa, mutta joukossa on myös ensikertalaisia.

Tällaisia suurkeräilijöitä kuin mekin nyt ollaan, ei enää synnykään.

Pentti Siivonen

– Tämä on tosi upea paikka itsessään. Koko pihapiiri on niin siisti ja tunnelmallinen. Täällä voisi vaan eksyy ja katsella, tunnelmoi Raumalta Kalantiin saapunut Helmi Peltonen.

Talonpoikaissäätiö antoi tilalle kunniakilven hyvin hoidetun ja rakennetun ympäristön eteen tehdystä työstä alkukesästä.

– Kyllä täytyy nostaa hattua, että on tällaisen museomiljöön saanut tänne aikaiseksi, pohtii tapahtumassa joka vuosi käyvä paikkakuntalainen Jouni Tuominen.