Kumpi voittaa ruokalautasella – Argentiina vai Saksa?

Argentiina ja Saksa kohtaavat sunnuntaina jalkapallon MM-finaalissa. Toteutimme maiden kohtaamisen myös ruokalautasella. Kumpi voittaa makutestin? Maistuvatko sinulle mieluummin suklaapäärynät ja perunasalaatti vai faina-leipä ja pihvi?

Grillipihvi
Saksan ja Argentiinan lippu paistinpannulla
Mika Viljanen / Yle

Argentiinan ja Saksan kohtaaminen liimaa jalkapallofanit televisioruutujen ääreen sunnuntaina. Maiden kamppailuun voi osallistua myös keittiön puolella. Kokosimme oman ohjeemme finaalin ruokalistaksi. Kerro miten onnistuimme. Ehdota myös omia reseptejäsi.

Alkuruokana faina

Gluteiiniton alkuruokamme löytyy Argentiinasta. Kikherneistä tehtyä leipää syödään Argentiinassa monilla täytteillä höystettynä. Naposteluruokana se toimii parhaiten esimerkiksi dipin kanssa tai kevyillä päällysteillä. Tässä versiossa faina päällystetään pestolla ja salaatilla.

Taikinaan tarvitset:

n. 6 dl kikhernejauhoja
1 tl suolaa
7 ruokalusikallista oliiviöljyä
2 ruokalusikallista parmesanjuustoa (halutessasi)
Rouhittua mustapippuria
5-6 dl vettä

Sekoita puolet oliiviöljystä kuivien aineiden sekaan. Lisää sen jälkeen joukkoon noin 4 desilitraa vettä. Anna seoksen seisoa puolisen tuntia. Levitä halkaisijaltaan 30 cm vuokaan loput öljystä. Lämmitä vuoka erittäin kuumaksi 250-asteisessa uunissa.

Sekoita loput vedestä hiljalleen taikinaan. Kaada taikina tulikuumaan vuokaan ja paista sitä uunissa, kunnes siitä tulee rapea ja se saa kultaisen pinnan eli noin 8-10 minuuttia.

Fainan päälle voit levittää pestoa ja ripotella pinnalle esimerkiksi pinaattia, parsaa, oliiveja ja vuonankaalia.

Pääruokana pihvi ja perunasalaattia

Argentiina on kuuluisa pihvilihastaan ja Saksa ehkäpä yhtä kuuluisa perunasalaatistaan. Nämä kaksi yhdistetään annoksessamme samalle lautaselle.

Perunasalaatti:

Valmistus kannattaa aloittaa perunasalaatista. Siihen tarvitset perunoita, etikkaa, suolaa, pippuria, yrttimausteita, öljyä ja ruohosipulia.

Keitä perunat. Määrän voit päättää itse. Kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi vielä lämpiminä.

Sekoita erillisessä kulhossa etikkaa, suolaa, pippuria ja yrttimausteita maun mukaan. Kaada etikkaseos perunoiden päälle, sekoita ja anna maustua kunnon tovi.

Jos etikkaa lorahti joukkoon liikaa, niin voit lisätä joukkoon vettä (myös tilkka maitoa syö etikan makua pois).

Lisää joukkoon loraus öljyä (oliivi- tai auringonkukkaöljyä).

Sekoita ja anna maustua.

Ennen tarjoilua silppua päälle paljon ruohosipulia ja sekoita jälleen. Jos haluat salaattiin sipulia, niin silppua se hyvin pieniksi paloiksi ja kiehauta vedessä.

Pihvi:

Argentiinalaiset syövät pihvinsä usein chimichurri kastikkeen kanssa. Niin teemme nyt mekin.

Pihvilihan ja paistoasteen voit valita itse. Paista pihviä kuumalla pannulla tai grillissä ja mausta maun mukaan. Kypsyydestä jätämme vastuun paistajalle.

Chimichurri

Pihvin kaveriksi sopivan chimichurrin voi tehdä lukemattomin eri tavoin. Se on mausteinen, peston tyyppinen kastike. Tätä voit halutessasi käyttää myös fainan kanssa.

1 dl oliiviöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 kpl hienonnettua valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl tuoretta, hienonnettua korianteria
puolikas tuore silputtu chili
0,75 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seoksen maustua noin puoli tuntia.

Jälkiruokana suklaapäärynöitä

Tässä vaiheessa finaalipeli on varmasti edennyt jo niin pitkälle, että jälkiruuan on syytä syntyä nopeasti. Jätämme omenastruudelit juhliin tai lohturuuaksi ja pyöräytämme pikaisesti saksalaisille tutut suklaapäärynät.

Ota päärynänpuolikkaat säilykepurkista ja laita ne kattilaan. Lisää joukkoon säilykeliemi ja desi vettä. Anna liemen kiehahtaa ja lämmitä päärynöitä kattilassa vielä muutama minuutti. Älä keitä. Ota kuumat päärynät kattilasta reikäkauhalla ja laita ne lautaselle. Kaada päärynöiden päälle kuumaa suklaakastiketta (valmiin suklaakastikkeen voi lämmittää kattilassa tai roiskeita varoen mikrossa).

Täydellä vatsalla on hyvä jännittää finaalin voittajaa.