Pienet kesäteatterit ammentavat huumoria kylien kipupisteistä

Pirttikosken kesäteatterin tämän kesäisessä näytelmässä kamppaillaan monien pienten pitäjien haasteiden parissa. Mitä tehdä, kun asukkaat katoavat kasvukeskuksiin ja jäljelle jäävät vain homeiset nurkat? Härkätien Teatteri puolestaan pureutuu kuntaliitosasioihin Tammelassa.

Kotimaa
Kesäteatterin esiintyjiä nurmikolla.
Mikko Moilanen / Yle

Hämeenlinnan Pirttikosken kesäteatterin dynamon, Seppo Holttisen tämän kesäinen näytelmäteksti tarttuu kiinni monen pienen pitäjän ongelmiin. Kyläyhteisö kutistuu vuosi vuodelta, kunnan kassasta varat vähenevät ja jäljelle jäävät asukkaat yrittävät keksiä selviytymiskeinoja. ”Homeita ja hajusteita” näytelmä piirtää ajankuvaa Litinälammen hiipuvasta kyläyhteisöstä.

– Kyläläiset ovat iäkkäitä, koulussa on oppilaspula ja taitaa sieltä löytyä homeongelmakin. Viereisestä Lätinäsuon kylästä löytyy toimiva koulu, mutta kylien välisen kilpailun vuoksi sitä ei katsota vaihtoehtona omalle koululle. Näiden haasteiden kanssa painitaan ympäri Suomea, näytelmän käsikirjoittaja Seppo Holttinen kertoo.

”Homeita ja hajusteita”- näytelmässä koetetaan löytää ratkaisu myös kunnan asukasluvun pienenemiseen. Kun oman kylän asukkaat katoavat kasvukeskuksiin ja palveluiden lähelle, pyritään asukaslukua pitämään ylhäällä esimerkiksi ottamalla maahanmuuttajia kylään. Tämäkään ei ole täysin hatusta keksitty juttu.

– Senhän tietää, että kun maahanmuuttajia otetaan pieneen yhteisöön, niin se suvaitsevaisuus voi olla koetuksella puolin, sekä toisin, tuumailee Seppo Holttinen.

Vaikka tapahtumat sijoittuvat kuvitteellisiin kyliin, niin Seppo Holttinen myöntää näytelmän löyhästi viittaavan Pirttikosken kylän tapahtumiin vuosikymmeniä sitten. Värikynää on kuitenkin käytetty ja tapahtumiin on lisätty ajankohtaisuutta.

– Koulutoimi päättyi täältä 2006, mutta haluamme silti pitää kyläyhteisöä erilaisin toimin virkeänä, sanoo Seppo Holttinen.

Ääriasentojen hulluudesta huumoria

Tammelan Letkun kylän Härkätien Teatterin tämän kesäisessä näytelmässä ”Kylä lähtee” pureudutaan puolestaan kuntaliitoksiin. Vuosien ajan Lounais-Hämeessä on keskusteltu siitä, pitäisikö kuntien hyvä yhteistyö viedä entistä pidemmälle, yhteisen nimen alle.

”Kylä lähtee” näytelmän käsikirjoittaja Tanja Thomsson on istunut sekä Jokioisten, että Tammelan valtuustoissa ja ammentanut sieltä kuntapolitiikan kiemuroita näytelmään.

– Kuntaliitoksista on puhuttu niin kauan, kun vain jaksan muistaa. Aina löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan, pelkoja ja yleensäkin äärilaitoja. Näytelmän käsikirjoitusta tehdessä on hyvä, että olen nähnyt sen päätöksen teko puolen. Lisätään totuuteen vain vähän värikynää, niin saadaan vakavastikin aiheesta hauska. Oikeastaan viedään vain ajatukset ihan äärirajoille ja siitä ääriasentojen hulluudesta saadaan hyvää huumoria, näytelmän käsikirjoittaja Tanja Thomsson kertoo.