1. yle.fi
  2. Uutiset

Asukkaat herättävät Etelä-Haagan toria henkiin

Idea torin virkistämisestä sai alkunsa viime joulukuussa. Nyt torin tapahtumakalenteri täyttyy hurjaa vauhtia.

torikauppa
Etelä-Haagan tori Helsingissä.
Yle

Etelä-Haagan torille kokoontui perjantaiaamuna joukko kypsässä iässä olevia herrasmiehiä. Aivan kuin jokainen muukin arkiaamu.

– Niin kuin töihin lähdettäisiin, joukosta kommentoidaan.

Toriparlamentiksi esittäytyvä miesryhmä on torin vakiokalustoa. Niitä harvoja, jotka ovat torilla käyneet "viime vuosituhannelta asti". Torille kokoonnutaan muistelemaan vanhoja ja uusia, sekä pitämään huolta, ettei kukaan puutu joukosta.

– Aika monet käy kauempaakin. Täällä torilla on se henki ja yhteisöllisyys. Jos joku meidän kokouksista puuttuu, se huomataan. Se on sellaista sosiaalista turvaverkkoakin.

Hiljentynyt tori viriää taas eloon

Etelä-Haagan tori on elänyt hiljaiseloa 90-luvun lamasta asti, mutta ei enää. Alueen asukkaat ovat ottaneet asiakseen tuoda torille lisää kauppiaita, asiakkaita ja elämää ylipäänsä.

Idea torin elävöittämisestä sai alkunsa kuten kaikki hyvät ideat – pikkujouluissa.

– Oltiin järjestämässä torikahvilan pikkujoulua, johon yritimme saada paikallisia yrityksiä mukaan. Yrittäjät eivät kuitenkaan lähteneet tämmöiselle hiljaiselle torille. Siitä tämä ajatus lähti, että pidämme pikkujouluissa torikokouksen, jossa mietittäisiin, mitä asukkaat torille haluaisivat, kertoo Heidi Majander Etelä-Haagan toriryhmä ry:stä.

Yhdistys on tehnyt Helsingin Tukkutorin kanssa sopimuksen torin käytöstä täksi vuodeksi. Vakituisen vihannesmyyjän ja kahvilan lisäksi torilla järjestetään kirpputoria. Torille on järjestetty tilaa myös muulle.

– Yksi sivu on varattu yrittäjille, yhdistyksille ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Yritetään saada tarjonta mahdollisimman monipuoliseksi, sanoo Etelä-Haagan toriryhmä ry:n Niina Lammi.

Syksyllä torilla nähdään erilaisten teemojen ympärillä pyöriviä toritapahtumia.

– Syksyllä on ehkä lemmikkieläimiin liittyvää teemaa, tai antiikkiin. Otetaan kaikilta ideoita tapahtumiin. Pienetkin ideat ovat tärkeitä.

Toriparlamentti hyväksyy

Torilla kahvilla olleet herrasmiehet ovat hyvillään toiminnasta, jota nuoremmat ovat Etelä-Haagan torille tuoneet.

– Se on ollut positiivista. Täällä oli aikanaan hyvinkin vilkasta toimintaa. Nyt jäljellä ovat enää kahvila ja torimyyjä. Mutta nyt yhdistys on alkanut pitää kirpputoria ja erilaisia tapahtumia. Sitä toivotaan lisää.

Lue seuraavaksi