Markus Allan esiintyy Pyhällä Kaurismäki-tunnelmissa

Yli 50 vuotta uraa tehnyt laulaja Markus Allan esiintyy Pyhä Unplugged -tapahtumassa Kaurismäki-hengessä. Ulkoilmakonsertissa Aittakurussa hän esittää musiikkia muun muassa Kauas pilvet karkaavat -elokuvasta.

Markus Allan orkesterin keskellä.
Laulaja Markus Allania haastattelee Sirkku Savusalo. Kuvassa Markus Allan ja Avanti! esiintymässä New Yorkissa v. 2011. Kuva: Yle

Markus Allan tulee Lappiin ja Pyhätunturiin hyvin mielellään. Laulaja muistelee Lapin keikkojaan 60-70-luvuilla, jolloin lavatanssikulttuuri oli vilkkasta:

– Mitä pohjoisempaan tultiin, sitä lämpimämpi vastaanotto oli. Yleensä emme saaneet majoittua hotelleiihin, sillä ihmiset halusivat majoittaa meidät koteihinsa, Markus Allan muistelee.

Kun Mato Valtonen Pyhä Unplugged -tapahtumasta soitti ja kysyi, sopisiko tällainen Kaurismäki-henkinen konsertti, Markus Allan innostui heti.

– Kauas pilvet karkaavat -elokuva oli tärkeä virstanpylväs minulle. Se toi nuorempiakin ihailijoita ja elokuvahan vei miedät aina Cannesin filmijuhlille asti.

Markus Allan on kokenut pitkällä urallaan myös hyvin raskaan vaiheen, jolloin romaniesiintyjiä ei otettu huvipaikoille esiintymään.

– Minultakin peruttiin silloin keikat kokonaan. Mutta sitten tuli pelastusrengas Aki Kaurismäeltä ja tilanne muuttui ja tuli valoa elämään.

Aki Kaurismäki on muun muassa tuottanut yhden Markus Allanin tangolevyn.  Laulaja on myös esiintynyt Sodankylän filmifestivaaleilla.

Konsertteja pitkin kesää

Vuonna 1945 syntynyt Markus Allan keikkailee säännöllisesti ja jatkaa konserttiesiintymisiä eri puolilla Suomea. Pyhällä hän esiintyy Sami Pitkämön orkesterin kanssa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teemme yhteistyötä Samin kanssa. Olen mielissäni, että Samin arvostettu orkesteri säestää minua säestää. Minulla on lisäksi mukana omasta orkesteristani hanuristi Kimmo Kola, joka tuntee hyvin ohjelmistoni.

Aittakurun konsertissa 31.7.2014 esiintyvät Kaurismäki-hengessä myös Dave Lindholm, Marko Haavisto ja Poutahaukat ja lopuksi Sami Pitkämön orkesterin vieraana Markus Allan.