Vuoden 1918 punainen taisteli "jenkkiaseella"

Hauhon kirkonkylän taistelussa vuonna 1918 kaatui paljon punaisia ja valkoisia. Hauhon tantereelle jäi lukuisia aseita, yksi niistä, venäläinen M91 on tallella museossa. Videossa Jouni Lehtonen kertoo punaisten taistelijan aseesta.

Kotimaa
vuoden 1918 aseita Hauhon esinemuseolla
Jouni Lehtonen kertoo kansalaissodan aseista HauHon museolla.

Hauhon kirkonkylän verinen taistelu oli yksi vuoden 1918 pahimmista kaatuneiden määrässä mitattuna. Punaiset voittivat tilanteen, jossa saksalaiset ja valkoiset sotivat yhdessä rintamassa. Eri puolelle Hauhon tanteretta jäi lojumaan kaikenlaista sotatavaraa kuten saksalaisten muulien varusteita sekä tietysti aseita. Hauhon museosta löytyy tuon taistelun ase vuodelta 1918, pähkinäpuinen tukki tallella. Punaisten ase, joka on tehty Westinghousen asetehtaalla Yhdysvalloissa.

– Punaisten varustelu oli mitä tahansa, mitä itseltä tai naapurilta, tuvan seinältä otettiin mukaan, kertoo Jouni Lehtonen mutta näyttää sitten asetta.

Asehistoriaa

Keisarillinen Venäjä järjesti vanhentuneiden Berdan-kiväärien korvaamiseksi kilpailun. Sen voitti kivääri, jossa yhdistettiin Sergei Mosinin suunnittelema makasiini belgialaisen Leon Nagantin lukkomekanismiin. Suomalaiset M/91-24 ”Lotta-kivääri”, M/27, M/28 ja M/28-30 ”Pystykorvat” ja M/39 ”Ukko-Pekka” ovat vanhoista Mosin–Nagantin osista koottuja.

Vuoteen 1903 mennessä oli valmistunut venäläisten asetehtailta lähes 3 000 000 kappaletta kivääriä M1891, lisänä Ranskasta hankitut hieman reilut 500 000 kivääriä. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä asevarustelu kiihtyi myös Venäjällä, jossa oli tuolloin M1891 merkkistä kivääriä 4,3 milj. kappaletta. Lisää piti saada; niinpä venäläiset tilasivat kivääreitä Yhdysvalloista Remingtonin ja Westinghouse tehtailta yhteensä 1,6 miljoonaa. Myös näissä kaikissa aseissa tukki oli pähkinäpuuta. Näin Hauhon asekin tuli Yhdysvalloista Venäjän kautta keskelle kirkonkylän taistelua.