Töissä ei ole hellerajaa, mutta kuumuus on otettava vakavasti

Helteillä kuumuus kiusaa monilla työpaikoilla. Varsinaista hellerajaa ei työturvallisuuslaissa tunneta, mutta työpaikan lämpötilan noustessa yli 28 asteeseen on syytä aloittaa erityistoimet. Niin työpaikalla kuin kotona maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

ilmiöt
Maalari maalaa puutalon ulkoseinää
Helle saattaa aiheuttaa terveysriskejä maalarintyössäAnna Wikman /Yle

Helteinen heinäkuu kirvoittaa kysymyksiä lämpötilasta työpaikalla. Jarmo Osmo Aluehallintovirastosta kertoo, että yhteydenottoja tulee eniten työpaikoilta, joissa ei normaalisti ole lämpötilan kanssa ongelmia. Pohjalaisilla työpaikoilla kuuma ilma on Jarmo Osmon mukaan huomioitu pääsääntöisesti hyvin.

– Meille tulee muutamia yhteydenottoja lämpötilasta päivittäin, mutta hyvin työpaikat ovat asiat hoitaneet, Osmo kertoo.

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu erilaisten riskien ja vaarojen arviointi työpaikalla.

– On olemassa vakiintunut sääntö, jota voidaan verrata omalle työpaikalle: jos työpaikan lämpötila ylittää yli 28 astetta helteen vuoksi, silloin lähdetään tekemään muutoksia, sanoo Osmo.

Tällaisia toimia ovat esimerkiksi kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa tai muun työn tekeminen jaksoittain viileämmässä tilassa.

Mikäli lämpötila on yli 33 astetta, tunnissa tulisi olla yksi 15 minuutin tauko. Tauko on tärkeä viettää viileässä paikassa, jotta siitä on enemmän hyötyä. Suuremmissa lämpötiloissa on selvitettävä työntekijän lämpösairausriski, erityisten suojavarustusten käyttö ja työn toistuva tauottaminen.

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle

Koska kuuma lämpötila on Suomessa harvoin ongelma, moni saattaa työpaikalla unohtaa perusasiat, esimerkiksi oikeanlaisen pukeutumisen.

– Yleensä lämpötilan kanssa selviytymiseen on nämä tavalliset neuvot, kuten oikein pukeutuminen, ohjeistaa Jarmo Osmo ja jatkaa:

– Sen lisäksi työn säätely omien mahdollisuuksien mukaan, juominen ja tauot tarpeen mukaan.